Länets privata hyror klara

Gävleborg Nu har även de som hyr av en privat hyresvärd i länet fått sina nya hyror för 2017. Parterna är ense om att förhandlingsklimatet varit gott men Fastighetsägarna tycker höjningarna är för små och Hyresgästföreningen menar att för mycket av diskussionerna handlar om ökade kostnader.
Foto: Lena Mattsson
De privata hyrorna i Gävleborg är klara med undantag för dem som hyr av HSB Hyresrätt.

Hyresförhandlin­garna med de privata hyresvärdarna skiljer sig från de med de kommunala bostadsbolagen. Förhandlarna har bland annat inte samma chans att bilda sig en uppfattning om de privata företagens ekonomi.

Förhandlingsledare Annelie Norman på Hyresgästföreningen i Gävle tycker att förhandlingsklimatet denna gång har varit gott men påpekar att vissa förhandlin­gar har varit långdragna. HSBs nya hyror var till exempel inte färdiga när denna tidning gick i tryck.

Läs också"Vi får husarrest" - hyresgäster fast i hemmet när hissreparationer tar tidEn kvinna och en man vid en trapp och i bakgrunden en blå hissdörr.

Hon hoppas på delvis andra diskussioner när nästa års hyresförhandlingar drar igång.

– Fastighetsägarna talar mycket om sina ökade kostnader men vi vill också diskutera de kostnader som faktiskt minskat, kostnaderna för räntan till exempel, och om de intäkter som ökat. Jag hoppas att vi nästa år kan ha en djupare diskussion med de enskilda fastighetsägarna, säger Annelie Norman.

De större fastighetsbolagen, som ofta har lägenheter i flera kommuner, förhandlar direkt med Hyresgästföreningen medan de mindre bolagen förhandlar via organisationen Fastighetsägarna. I tabellen nedan redovisas de förhandlingarna kommunvis.

Läs ocksåMor och dotters dubbla glädjebesked: Värden får inte kasta ut någon av demJennie och Vivian Kvintåhs

Philip Kihlström på Fastighetsägarna i Gävle kommenterar årets hyresförhandlingar i ett mail till Hem &Hyra.

– Förhandlingsklimatet varit bra men att jag är verkligen inte nöjd med resultaten. Hyresvärdarna får inte täckning för kostnadsökningar vilket gör att värdet på hyran urholkas. Detta leder i sin tur till att professionella, seriösa aktörer inte kommer att vilja investera i hyresrätter i framtiden.

Fastighetsägarnas företrädare skriver vidare att han upplever att hyresgäster i allmänhet är beredda att betala mer för god kvalitet än vad Hyresgästföreningen tillåter i hyresförhandlingarna:

Läs ocksåDe hotades av en av landets högsta hyreshöjningar – nu är hyrorna klaraGatuvy över centrala Knivsta. Blomsterplantering i kruka i förgrunden. Ett orange och ett gult flerbostadshus i bakgrunden.

– Vi värnar om hyresrätten och vi hoppas att Hyresgästföreningen också gör det, avslutar Philip Kihlström sitt mail.

Kommun/bolag Hyreshöjning
Ljusdal* 0,5
Hudiksvall 0,62
Bollnäs 0,7
Söderhamn 0,7
Sandviken 0,7
Gävle 0,78
Heimstaden** 0,68
Balder*** 0,68
Urbano/IHF* 0,68
Senäte 0,68
Gästrikefastigheter* 0,9
* Höjning från 1 april
** Höjning från 1 mars
*** Snitthyra
Läs också Högre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrorna Nya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.