Annons

Länets privata hyror klara

Gävleborg Nu har även de som hyr av en privat hyresvärd i länet fått sina nya hyror för 2017. Parterna är ense om att förhandlingsklimatet varit gott men Fastighetsägarna tycker höjningarna är för små och Hyresgästföreningen menar att för mycket av diskussionerna handlar om ökade kostnader.
Foto: Lena Mattsson
De privata hyrorna i Gävleborg är klara med undantag för dem som hyr av HSB Hyresrätt.

Hyresförhandlin­garna med de privata hyresvärdarna skiljer sig från de med de kommunala bostadsbolagen. Förhandlarna har bland annat inte samma chans att bilda sig en uppfattning om de privata företagens ekonomi.

Förhandlingsledare Annelie Norman på Hyresgästföreningen i Gävle tycker att förhandlingsklimatet denna gång har varit gott men påpekar att vissa förhandlin­gar har varit långdragna. HSBs nya hyror var till exempel inte färdiga när denna tidning gick i tryck.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon hoppas på delvis andra diskussioner när nästa års hyresförhandlingar drar igång.

– Fastighetsägarna talar mycket om sina ökade kostnader men vi vill också diskutera de kostnader som faktiskt minskat, kostnaderna för räntan till exempel, och om de intäkter som ökat. Jag hoppas att vi nästa år kan ha en djupare diskussion med de enskilda fastighetsägarna, säger Annelie Norman.

Annons

De större fastighetsbolagen, som ofta har lägenheter i flera kommuner, förhandlar direkt med Hyresgästföreningen medan de mindre bolagen förhandlar via organisationen Fastighetsägarna. I tabellen nedan redovisas de förhandlingarna kommunvis.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Philip Kihlström på Fastighetsägarna i Gävle kommenterar årets hyresförhandlingar i ett mail till Hem &Hyra.

– Förhandlingsklimatet varit bra men att jag är verkligen inte nöjd med resultaten. Hyresvärdarna får inte täckning för kostnadsökningar vilket gör att värdet på hyran urholkas. Detta leder i sin tur till att professionella, seriösa aktörer inte kommer att vilja investera i hyresrätter i framtiden.

Annons

Fastighetsägarnas företrädare skriver vidare att han upplever att hyresgäster i allmänhet är beredda att betala mer för god kvalitet än vad Hyresgästföreningen tillåter i hyresförhandlingarna:

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vi värnar om hyresrätten och vi hoppas att Hyresgästföreningen också gör det, avslutar Philip Kihlström sitt mail.

Kommun/bolag Hyreshöjning
Ljusdal* 0,5
Hudiksvall 0,62
Bollnäs 0,7
Söderhamn 0,7
Sandviken 0,7
Gävle 0,78
Heimstaden** 0,68
Balder*** 0,68
Urbano/IHF* 0,68
Senäte 0,68
Gästrikefastigheter* 0,9
* Höjning från 1 april
** Höjning från 1 mars
*** Snitthyra
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.