Annons

Länets största hyresvärd strandar hyresförhandling

Linköping Stångåstaden och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om nästa års hyror. Förhandlingen har strandat.

Stångåstaden i Linköping är Östergötlands största hyresvärd. Förhandlingen om nästa års hyror omfattar närmare 14 000 lägenheter.

”Hyresgästföreningen har inte accepterat företagets utgångspunkt att förhandlingarna skall genomföras utifrån förändringar av drift- och underhållskostnader för nästkommande verksamhetsår”, skriver Stångåstaden i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolaget hade begärt att få höja hyrorna med 2,3 procent, vilket är ett av de lägre hyreskraven i Östergötland inför 2013 så här långt. Men Hyresgästföreningen anser att Stångåstaden inte behöver höja hyrorna alls, utan att de kostnadsökningar som väntas kan täckas av ett lägre vinstkrav.

– Vi har ändå varit villiga att teckna en överenskommelse om hyreshöjning, men inte på den nivå som Stångåstaden vill ha, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Annons

Men medan Hyresgästföreningen släppt sitt krav om ingen höjning alls har Stångåstaden hållit fast vid sitt ursprungliga, som föreningen menar är för högt. Positionerna är låsta och parterna anser inte att det är meningsfullt att fortsätta förhandla. Det blir därför Hyresmarknadskommittén (HMK) som, för andra året i rad, får bestämma om och i så fall hur mycket som hyrorna ska höjas nästa år.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Stångåstaden anser att de gynnades av att Hyresmarknadskommittén fick fälla avgörandet om 2012 års hyror.

”Trots det har Hyresgästföreningen valt att föra förhandlingarna med samma argument som förra året vilket lett till att förhandlingarna strandat även i år och hänskjuts till HMK”, skriver Stångåstaden i sitt pressmeddelande.

Nyligen stod det klart att även länets näst största hyresvärd, Hyresbostäder i Norrköping, strandar förhandlingen.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Varför har Hyresgästföreningen svårare att komma överens med stora kommunala bostadsbolag än med mindre?

– Det är lättare att förhandla med de mindre eftersom de använder sina pengar i verksamheten. Det är klart att även de redovisar vinster ibland, men inte alls på samma nivå, säger Benny Andersson.

Läs också Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.