Annons

Länsstyrelsen kan avgöra Ströms stalls framtid

Lilla Edet Rivning eller inte rivning? Det är frågan som Länsstyrelsen nu har att ta ställning till sedan kommunpolitikernas beslut att tillåta rivning av Ströms stall har överklagats.

Hem & Hyra har flera gånger tidigare berättat om det kommunala bostadsbolaget Leifab:s planer att riva Ströms stall i Lilla Edet för att ge plats för nya hyreshus. Blir det som bolaget vill kommer man att bygga fem hus med totalt 40 bostäder på tomten. I början av februari beslutade politikerna i kommunens miljö- och byggnämnd att säga ja till rivning. 

– Rent känslomässigt vill man självklart ha kvar en sådan här byggnad. Men våra beslut måste följa lagen och enligt den ska vi bevilja Leifab rivningslov, säger nämndsordförande Carlos Rebelo da Silva (S).

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hur har Leifab:s löfte om att bygga 40 nya bostäder på platsen påverkat ert beslut?

– Inte alls. Det enda vi har att ta ställning till i det här läget är om vi enligt lagens mening ska bevilja bolaget rivningslov eller ej. Och enligt paragraf 34 i plan- och bygglagens nionde kapitel ska vi göra det, säger Rebelo da Silva.

Annons

Men lagtexter kan tolkas olika. För när gruppen Bevara Stallarna överklagar rivningslovet så hänvisar de till exakt samma lagrum. 

Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

– Politikerna i Lilla Edets kommunfullmäktige har tidigare slagit fast att Ströms stall har ett högt kulturhistoriskt värde. Därför finns byggnaden med i kommunens kulturarvsplan. Vi hoppas nu att det allmänna intresset ska väga tyngre än den enskilda fastighetsägarens, säger gruppens juridiska ombud Johanna Svensson.

Hur ser då Carlos Rebelo da Silva på det faktum att Ströms stall finns med i kommunens kulturarvsplan och där nämns som en byggnad som bör bevaras?

Annons

– En kulturarvsplan är inte juridiskt bindande. Men det är plan- och bygglagen och det är den vi nu följer, säger han. 

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.
Fakta: Plan- och bygglagen, 9 kapitlet 34 §

Förutsättningar för rivningslov

Rivningslov ska ges för en åtgärd som avser en byggnad eller byggnadsdel som inte omfattas av rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser, eller bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.