Annons

Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Göteborg Privatvärden Västerstaden har strandat hyresförhandlingarna i Göteborg, men skickar ändå ut avier med höjd hyra från och med 1 oktober. Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att bara betala den gamla hyran. Lars Almén i Lundby är en av hyresgästerna som tänker hörsamma rådet.
Foto: Privat/Gustaf Görfelt
Lars Almén gör som Hyresgästföreningen uppmanar. Han betalar inte sin hyresvärd Västerstadens oförhandlade hyreshöjning. Den hyresgäst som betalar anses tekniskt sett ha accepterat höjningen.

– Vi har betalat in den gamla hyran. Det är en lojalitetsgrej. Vi är inte så oroliga för om höjningen blir 5 procent eller 3,6 procent. Men det handlar om solidaritet, säger Lars Almén.

Han är hyresgäst hos Västerstaden, som strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen i somras. Precis som sina grannar har Lars Almén nu fått en femprocentig höjning på hyresavin för oktober.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

– Västerstaden har satt upp en lapp i trappen också. Annars har vi inte hört något från dem, säger han.

Vill övertala hyresgästerna

På lappen skriver Västerstaden att Hyresgästföreningens bud i juni var 3,6 procent. Det ville Västerstaden inte gå med på. Men nu argumenterar boalget för att skillnaden mot deras egen höjning är försumbar.

Hyresgästföreningens uppmaning till sina medlemmar hos Västerstaden har ända sedan förhandlingarna strandade varit att enbart betala den gamla hyran. Betalar man in det nya beloppet räknas det tekniskt som att man gått med på höjningen.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Nu vid månadsskiftet blir det skarpt läge och en stor mängd hyresgäster har hört av sig till Hyresgästföreningen. Även Hem & Hyra har fått ett antal samtal.

”Människor är oroliga”

Sofi Bringsoniou är förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att uppmaningen till hyresgästerna står fast.

– Fortsätt betala den gamla hyran. Du riskerar inget, säger hon.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Samtidigt konstaterar Sofi Bringsoniou att många hyresgäster som ringer henne är ledsna och upprörda.

Annons
Sofi Bringsoniou.

– Senast igår var det en kvinna som undrade om Västerstaden kunde ge henne dåliga referenser för att hon inte betalat, och om det skulle drabba henne om hon vill byta lägenhet i framtiden. Människor är oroliga för hur hyresvärden ska agera i praktiken, säger Sofi Bringsoniou.

Komplicerat med parkering

Västerstaden har även höjt parkeringshyrorna. För att göra saken mer komplicerad så gäller olika saker där, beroende vilken sorts hyresavtal man har.

– Har man ett separat avtal för parkeringen så råder marknadshyra, då får man betala ökningen. Men om parkeringen ingår i hyreskontraktet så råder förhandlingsplikt. Då ska du inte betala. Vi håller på och driver ett antal sådana ärenden som brott mot förhandlingsordningen nu, säger Sofi Bringsoniou.

Hon vänder sig även mot flera av Västerstadens påståenden på lappen. Bland annat att det förespeglas att Hyresgästföreningen ville införa höjd hyra tidigare än Västerstaden själva.

– Alla som förstår vad ränta på ränta är, förstår också att 5 procent är mer än 3,6 procent, säger Sofi Bringsoniou.

Fick backa från kraven

Det är inte första gången som Västerstaden lämnar förhandlingsbordet och genomför så kallad direktavisering. År 2020 pågick strandningen i ett halvår, innan bolaget till slut fick backa från sina krav och gjorde upp med Hyresgästföreningen.

De hyresgäster som accepterat direktaviseringen den gången fick sin hyra justerad till den nya nivån efter uppgörelsen. Däremot fick de inte tillbaka det de betalat ”för mycket” i mellantiden.

Lars Almén och hans fru har bott i lägenheten på Wieselgrensplatsen sedan 2012. Västerstaden tog över som fastighetsägare för några år sedan.

Annons

Missnöjd med förvaltningen

– I början skötte de sig bra och hade en firma som kom direkt när det var något. Men sedan verkar Västerstaden sagt upp dem och nu händer det banne mig ingenting, man ser aldrig nån. En lampa i vår tvättstuga har varit trasig i ett halvår. När man felanmäler och försöker få kontakt får man ingen respons, säger Lars Almén.

Västerstaden har krävt 5 procents höjning med hänvisning till att allmännyttan i Göteborg höjde hyrorna med 4,25 procent. Lars Almén tycker inte det är rimligt.

– Jag tycker allmännyttan sköter sig bra mycket bättre. Men jag har jobbat i allmännyttan tidigare, så jag är så klart lite partisk.

Högre krav för 2024

Västerstadens strandade förhandling rör 2023 års hyror. Inför 2024 har andra privatvärdar i Göteborg gått ut med krav på 12 procents hyreshöjning, och nu kommer även besked om att kommunala Framtiden-koncernen yrkar på 6,95 procent.

Lars Almén konstaterar att alla fastighetsägare hänvisar till det tuffa ekonomiska läget.

– Men man kan ju undra vad som händer när elpriset sjunker och inflationen minskar. Kommer bolagen att sänka hyrorna då?

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.