Annons

Halvårslång strandning över – ny hyra hos Västerstaden

Göteborg Efter åtta månaders strandning har privatvärden Västerstaden gjort upp med Hyresgästföreningen. Hyrorna höjs 1,4 procent från och med 1 april. Den som betalat enligt Västerstadens tidigare krav kommer dock inte att få igen de pengarna.
Hyresförhandlingarna för 1 500 hushåll i Göteborg strandade i juli. Men nu har en uppgörelse nåtts mellan Västerstaden och Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Uppgörelsen innebär slutet på en segdragen hyreskonflikt i Göteborg.

Hyresförhandlingarna strandade i somras. Sedan dess har Västerstaden på eget bevåg skickat ut avier med höjd hyra till de boende, en höjning som Hyresgästföreningen uppmanat alla hyresgäster att låta bli att betala.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Västerstaden har även sagt upp förhandlingsordningen för en rad av sina fastigheter. Över 500 hyresgäster har fått brev om att de blir tvungna att förhandla själva om de har invändningar mot framtida hyreshöjningar.

Både Hyresgästföreningen och Västerstaden har förberett sig på att processa i hyresnämnden.

Nu upphävs allt detta. Nya förhandlingsordningar ska tecknas. Ärendena i hyresnämnden dras tillbaka.

Läs ocksåVärden kräver att Karin ska förhandla hyran själv

Från och med 1 april gäller i stället den nya höjningen: 1,4 procent. De hyresgäster som betalat hyra enligt Västerstadens avier kommer att få sin hyra sänkt  0,2 procent. Men de kommer inte att kunna få igen de extra pengar de redan lagt ut.

Karin Ramark är hyresgäst hos Västerstaden i Landala och en av dem som tidigare fått brev om att förhandlingsordningen i hennes hus var upphävd. Nu drar hon en lättnadens suck.

Annons

– Gud, vad bra att det är löst nu. Det är jättebra att Hyresgästföreningen förhandlat fram detta. Det är också bra att Västerstaden lyssnat på hyresgästernas protester, även om jag inte tror att de hade gjort det om det inte var för Hyresgästföreningen, säger Karin Ramark.

Läs ocksåTrots strandning: Västerstaden höjer hyran på eget bevåg
Karin Ramark, hyresgäst hos Västerstaden i Landala.

Iordan Palma Tzakov är förhandlare hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Det är kompromissvilja hos båda parter som lett fram till den här överenskommelsen, säger han.

Iordan Palma Tzakov, Hyresgästföreningen.

Siffran ligger mittemellan parternas bud. Som Hem & Hyra tidigare har berättat ville Västerstaden höja sin hyra med minst 1,6 procent. Skälen som uppgavs var ökade kostnader, att Västerstaden fått igenom nivån 1,6 procent i Göteborgs kranskommuner och att de kommunala bolagen i Göteborg höjt sina hyror med 1,8 procent.

Hyresgästföreningen å sin sida ville inte gå högre än 1,2 procent, motsvarande den nivå som de flesta andra privatvärdar i Göteborg gick med på i fjol.

Nu landar alltså höjningen mittemellan. Men den ska gälla utan retroaktivitet, vilket innebär att perioden 1 juli 2020 till 31 mars 2021 blir utan höjning.

Annons

Eftersom det är förra årets hyresförhandling som blir färdig först nu, har dock överenskommelsen en relativt kort livslängd. Den sträcker sig till den 30 juni 2021. Sedan är det fritt fram för Västerstaden att kräva ny förhandling.

Enligt Iordan Palma Tzakov kom parterna överens i början av februari. Idag blir uppgörelsen offentlig och meddelande har gått ut till alla hyresgäster.

– Vi har haft ganska mycket pappersarbete att klara av. Därför blev det offentlighetsdatum nu, säger Iordan Palma Tzakov.

Hans Stridh är vice vd för Västerstaden. Han vill inte kommentera huruvida bolaget är nöjda eller inte.

– Vi har haft andra önskemål, och det har även Hyresgästföreningen haft. Det vet nog alla. Men till sist når man en överenskommelse. Det viktigaste nu är att det blivit en tydlighet för hyresgästerna och lugn och ro. Nu går vi vidare, säger Hans Stridh.

Läs också Brev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte” Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.