Låst läge i hyresförhandlingarna i Östersund
Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Östersundsbostäder inleddes i december förra året. Men redan från start kärvade det rejält. Så rejält att parterna inte alls kunde komma överens. Östersundsbostäder krävde hyreshöjning på 4,19 procent. En summa som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera.
– Jag höll på att trilla av stolen. Östersundsbostäder har ju en halv miljard i kassakistan. Det här är bara ett spel från deras sida. Vad ska de med alla pengar till, frågar sig Arne Johansson, ordförande för hyresgästföreningen i Östersund.
Det låsta läget ledde till att parterna kontaktade Hyresmarknadskommittén som la ett medlingsbud på 1,68 procent. Ett bud som Hyresgästföreningen accepterade. Men inte Östersundbostäder.
Enligt bolagets vd Bengt Rådman behövs hyreshöjningen på grund av de omfattande renoveringar som planeras.
– Vi måste ju ta ett ansvar för vårt fastighetsinnehav. Orsaken till att vi vill höja hyrorna är helt uppenbar. Vi har ökade kostnaderna på alla fronter, driften, räntorna, allt stiger. Lägg därtill ett stort renoveringsbehov, säger Bengt Rådman som dock inte vill kommentera de pågående förhandlingarna.
Arne Johansson har andra tänkbara svar på varför Östersundsbostäder kräver höjda hyror.
– Det kan vara de privata fastighetsägarna som legat på. De senaste två åren har det varit noll procent i höjning. Det har inneburit att de privata inte kunnat ta ut de hyror de skulle ha velat. Eller så kanske bolaget måste ha in pengar för att finansiera de planerade 100 nya lägenheterna som de ska bygga, säger Johansson.
Hyresgästföreningen funderar nu på att skriva ett brev till medlemmarna och uppmana dem att lägga undan pengar.
– Eftersom förhandlingarna dragit ut på tiden kommer det att innebära retroaktiva höjningar. Det slår hårt på många som redan i dag har en ansträngd ekonomi. Varje dag är det flera oroliga medlemmar som hör av sig.
Hyran tar nu ytterligare ett varv i Hyresmarknadskommittén. Accepteras inte det beslutet så kan hyrorna hamna i Hyresnämnden. Blir man inte enig där heller kan det gå så långt som till enskilda förhandlingar med varje hyresgäst. En mycket långdragen procedur.
En höjning med medlingsbudet 1,68 procent, skulle innebära cirka 60 kronor mer i månaden för en lägenhet med en hyra på 4000.
Östersundsbostäder tillhör en av Sveriges vinstrikaste allmännyttor. I Hem&Hyras granskning hamnade bolaget på femte plats i Sverige. 2006-års vinst var 25 miljoner kronor.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.