Lät sönerna bo själva i lägenheten – avslöjades av värden

Kungsbacka Mannen i Kungsbacka hade dubbla lägenheter, men bodde bara i den ena med sin fru. I den andra bodde sönerna. Men värden kom på dem, och bevisen övertygade hovrätten. Nu rivs kontraktet.
Mannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay
Mannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.

Det började med äktenskapsproblem, har mannen hävdat. Han behövde ett eget ställe att bo på, och skrev kontrakt på en trea i Kungsbacka. Där folkbokförde han sig tillsammans med sin vuxne son.

Posten valde han dock att låta gå till hustruns lägenhet, där han senare även har stått med på kontraktet i flera år. Med tiden har ytterligare en son flyttat in i pappans Kungsbackalägenhet och skrivit sig där.

Läs ocksåOväntad upptäckt – hyresgästen har rivit ut hela köketEn tvådelad bild som visar vita bostadshus i flera våningar vid vattnet vid en kaj, samt ett utrivet kök i en lägenhet.

Mannen har flera gånger försökt få skriva över kontraktet på en av sönerna. Men hyresvärden har nekat, och i stället hävdat att syftet hela tiden har varit att sönerna skulle bo i lägenheten själva.

Flera av bolagets anställda har vittnat om att mannen i själva verket bor med sin fru, och att han aldrig har delat hushåll med sönerna i Kungsbacka. Därför har värden velat säga upp kontraktet, och fick i somras också godkänt av hyresnämnden att göra det.

Mannen nekar till värdens version. Enligt honom har han och sonen bott ihop i trean sedan tillträdet. Relationen med frun har lappats ihop igen, men nu i form av ett särboförhållande.

Läs ocksåHyrde ut svart – var ordförande i bostadsrättsförening

Mannen säger sig ha betalat hyran och andra utgifter för Kungsbackalägenheten, och har inte tagit ut någon andrahandshyra av någon. Han konstaterar också att han aldrig fick någon varning innan uppsägningen kom. Därför överklagade han hyresnämndens beslut till hovrätten.

Hovrätten gör dock samma bedömning som hyresnämnden. Visserligen inleddes hyresförhållandet innan lagen skärptes 1 oktober 2019, och därmed behövs egentligen en rättelseanmaning innan värden får meddela uppsägning.

Men hovrätten anser ändå att Kungsbackabon allvarligt har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst. Eftersom försummelsen är så pass grov slår hovrätten fast att det är rätt att riva kontraktet.

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.

Mannen och hans söner måste därmed tömma lägenheten före jul.

Läs också Vägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000 Nya siffror: Minst 210 000 i Storstockholm hyr osäkert – ”motsvarar en hel stad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.