HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lättare bestämma sin egen boendestandard

Nyheter Hyresgäster ska ha lättare att bestämma standard i sin lägenhet – och få hyran anpassad därefter. I en ny lagrådsremiss föreslår regeringen större valfrihet.

Redan i dag kan en hyresvärd och en hyresgäst komma överens om ett hyrestillägg om det finns ett gemensamt intresse av att höja standarden i en lägenhet, genom ett så kallat tillval.

På samma sätt har hyresgäster i vissa fall kunnat komma överens om att avstå förbättringar i bostaden i utbyte mot ett hyresavdrag, genom ett så kallat frånval.

Läs ocksåElpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från grevenMan som står med armarna i sidan framför ett träd. Han kisar mot solen. I bakgrunden syns hus.

Några särskilda regler om tillval eller frånval existerar dock inte. Det vill regeringen nu ändra på. En ny lagrådsremiss föreslår större valfrihet att bestämma utformningen av den egna bostaden.

Parterna ska enligt förslaget få stor frihet att komma överens om en höjning eller sänkning av exempelvis lägenhetens utrustning eller underhåll, och därmed antingen en högre eller lägre hyra.

De nya reglerna förväntas öka intresset hos hyresvärdar att erbjuda tillval – inte minst för att det finns pengar att tjäna.

Läs ocksåJohan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona SahlinPer Bolund, Märta Stenevi, Johan Danielsson

Hyrestillägget på grund av tillval ska få utgöra högst en tredjedel av hyran och de överenskomna tilläggen eller avdragen ska vara bindande för bägge parter under tio år.

Inbakat i förslaget är även ett krav som ska ge hyresgäster boende i bostadsrättsföreningar en större säkerhet. Hyresgäster som bor i hus som genomgått en ombildning har tidigare riskerat att missgynnats, då de inte uppmärksammats på att ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen måste inkomma senast ett år efter föreningens förvärv av huset.

Regeringens förslag gör bostadsrättsföreningen skyldig att informera samtliga hyresgäster om att de har ett år på sig att bli medlemmar.

Läs ocksåNy dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter - "behövs inte för skälig levnadsnivå"plusval, tapeter, försörjningsstöd, socialbidrag

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 maj 2015.

 

 

Läs hela lagrådsremissen här.

Läs också Rusning till byggstöd för äldrehus – så fort tog pengarna slut Tommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.