Lättare bestämma sin egen boendestandard

Nyheter Hyresgäster ska ha lättare att bestämma standard i sin lägenhet – och få hyran anpassad därefter. I en ny lagrådsremiss föreslår regeringen större valfrihet.

Redan i dag kan en hyresvärd och en hyresgäst komma överens om ett hyrestillägg om det finns ett gemensamt intresse av att höja standarden i en lägenhet, genom ett så kallat tillval.

På samma sätt har hyresgäster i vissa fall kunnat komma överens om att avstå förbättringar i bostaden i utbyte mot ett hyresavdrag, genom ett så kallat frånval.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

Några särskilda regler om tillval eller frånval existerar dock inte. Det vill regeringen nu ändra på. En ny lagrådsremiss föreslår större valfrihet att bestämma utformningen av den egna bostaden.

Parterna ska enligt förslaget få stor frihet att komma överens om en höjning eller sänkning av exempelvis lägenhetens utrustning eller underhåll, och därmed antingen en högre eller lägre hyra.

De nya reglerna förväntas öka intresset hos hyresvärdar att erbjuda tillval – inte minst för att det finns pengar att tjäna.

Läs ocksåKompisen betalade hyran – krävs på 100 000 kronor efter vännens dödEn exteriörbild på Umeå tingsrätt sommartid.

Hyrestillägget på grund av tillval ska få utgöra högst en tredjedel av hyran och de överenskomna tilläggen eller avdragen ska vara bindande för bägge parter under tio år.

Inbakat i förslaget är även ett krav som ska ge hyresgäster boende i bostadsrättsföreningar en större säkerhet. Hyresgäster som bor i hus som genomgått en ombildning har tidigare riskerat att missgynnats, då de inte uppmärksammats på att ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen måste inkomma senast ett år efter föreningens förvärv av huset.

Regeringens förslag gör bostadsrättsföreningen skyldig att informera samtliga hyresgäster om att de har ett år på sig att bli medlemmar.

Läs ocksåHyresgästbasens ilska: ”Tondövt att höja rotavdraget när hyresgäster går på knäna”Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 maj 2015.

 

 

Läs hela lagrådsremissen här.

Läs också Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Rapport: Trots rekordhöga hyreskrav – privata värdar gör fortsatt vinst: ”Lönsam bransch”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.