Annons

Lekparker försvinner – trots bidrag från Boverket

Hällefors Hällefors Bostads får en miljon kronor till utemiljöerna. De ska användas till skulpturer och lekplatser till mindre barn. Men de äldre barnens lekplatser kan - trots bidraget - komma att tas bort.

Hällefors Bostads AB, BOAB, invigde områdena Millesparken och Polstjärnan med skulpturer och åldersanpassade lekplatser med buller och bång för cirka 20 år sedan.

Parkerna blev rikskända och det ordnades bussresor till bostadsområdena. Men parkerna kostar att underhålla och nu har BOAB fått en miljon kronor av Boverket till ett projekt för att förbättra utemiljön.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Nu har BOAB inte råd att hålla på med de äldre barnens lekplatser längre och jag befarar att det blir ett ramaskri för de är ju rikskända, säger Anna-Marie Fahlberg på Hyresgästföreningen.

Det hon tycker är fel är att BOAB inte först tog reda på vad hyresgästerna i Hällefors ville.

– De påstår att parkerna för de äldre barnen inte används. Men när jag pratar med boende säger de att anledningen till att de inte används är att de inte klipps utan är fulla av tistlar. Då är det ju inte så märkligt att de inte används. Så vad som är vad i det – är svårt att veta om man inte frågar hyresgästerna. Nu skall vi som deltar i projektet försöka nå ut med en enkät/förfrågan i områdena Polstjärnan och Millesparken.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Om hyresgästerna säger att de vill ha lekplatserna kvar – kanske de ändå inte kan underhållas. För pengarna från Boverket är inte sökta för att gå till underhåll av lekplatser för äldre barn – utan bara för de yngre, för skulpturerna, odlingslotter och bättre belysning för att öka tryggheten i Millesparken samt miljörum.

– De borde ju ha kollat detta innan de bestämmer. Men de bara kör på utan att fråga hyresgästerna. I stället frågar de bovärdarna men bovärdar jobbar ju bara på dagen och då barnen är i skolan. Så det är klart att de inte ser några leka då.

Rickard Johansson är VD på BOAB och menar att hyresgästerna visst ska få vara med.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– I projektet ingår boendedialogen. Det är ju där vi skall prioritera. Men som sagt är det en begränsad totalbudget som inte beräknas räcka till allt som man skulle önska utföra. Det vi sökt pengar till är att utveckla området. Det finns även en större lekplats i ett av områdenas utkant som är avsedd för äldre barn, men den användes i liten omfattning, och i och med prioriteringar måste göras, så är en grundtanke att satsa på det absolut bostadsnära lekplatserna. Men som sagt – det får vidareutvecklas i dialogen med hyresgästerna.

Annons

Varför sökte ni inte pengar så det räckte till allt?
– Summans begränsning ligger i hur mycket bolaget kan avvara. Bidraget ger cirka 50 procent av de direkta kostnaderna. Därtill kommer en hel del eget arbete som också blir en belastning på bolaget så den verkliga täckningsgraden av bidraget kanske är cirka 40 procent. Till detta projekt har det avsatts 1 miljon av bolagets budget, vilket i sig är många års planerat underhåll på dessa parker. Det fanns helt enkelt inte mera ekonomiskt utrymme än detta. Exakt vad det räcker till beror av hur stora de olika delarna blir, vilket i sin tur beror på den dialog som skall föras med de boende i området. Men om det i kommande dialogmöten visar sig att hyresgästerna prioriterar vissa delar och är villiga att bidra extra genom att i framtida hyreshöjningar lägga på lite extra för täcka de kostnaderna är det ju absolut något vi kommer att arbeta för, säger Rickard Johansson.

I er ansökning till Boverket står det att ni även ska se över så att skulpturerna representerar både män och kvinnor. Vad innebär det?

– Det får framkomma i dialogen. Förhoppningsvis är det bra som det är i dag, men förekommer det åsikter om ojämn representation får vi ta med det som ett kommande handlingsprogram, säger Rickard Johansson.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.