Annons

Lina krävdes på 77 000 när det brann i köket

Huddinge Lina Andersson beskylldes för att ha orsakat en brand i köket på sin lägenhet och stämdes på 77 295. Men tingsrätten höll inte med åklagaren och frikände henne.
Foto: Kenneth Samuelsson
Lina Andersson fick en chock när hon beskylldes för att ha orsakat branden och stämdes på 77 000 kronor.

Lina Andersson och hennes sambo hade varit i Frankrike i ett dygn när hon fick ett telefonsamtal från en polis som stod i hennes brandhärjade kök.

– Jag blev chockad, men visste att både jag och min före detta kille hade kollat alla ljus, spisen och andra elektriska apparater innan vi åkte, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Dagarna efter händelsen den 31 mars 2013 sanerade hyresvärden Huge lägenheten, målade om och bytte ut kyl, frys och spis. Tiden gick och inget hände. Men i september 2014 blev hon kallad till förhör hos polisen som utredde branden. Hon nekade till att hon varit vårdslös, men stämdes på beloppet som saneringen och byte av vitvaror kostade, 77 295 kronor, av åklagaren vid vid Södertörns åklagarkammare i Stockholm.

I stämningsansökan hävdar åklagaren att Lina Andersson har lämnat levande ljus tända, alternativt har hon lämnat ett släckt ljus på köksbordet i sin lägenhet och ljusen har sedan orsakat en brand som inneburit fara för annans liv eller hälsa och förstört lägenheten. Åklagaren lade också fram bevis i form av ett bildkollage och ett uttalande från en sakkunnig om brand- och rökspridning.

 Lina Andersson blev förvånad över kravet på nästan 80 000 kronor och vägrade betala.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– För det första var det inte vårt fel och sedan bytte de ut vitvaror trots att de fungerade, säger hon.

Annons

I domen som kom i december, lägger inte Södertörns tingsrätt så stor vikt vid åklagarens bevis. De skriver att Lina Andersson på ett mycket trovärdigt sätt berättat om sina rutiner för att släcka ljus och kontrollera elektroniska apparater. Dessutom har hennes dåvarande sambo gjort samma kontroller. Sammantaget menar tingsrättet att Lina Andersson inte agerat oaktsamt och orsakat branden.

– Jag blev lättad när det var över, det var så mycket pengar de krävde.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

Vad var det som fick dig att ta strid och vägra betala?

– Jag blev så arg på dem eftersom jag ansåg att jag inte var skyldig, säger hon.

Greger Nilsson, chefsjurist på Huge, säger att det inte är bolaget som drivit kravet mot Lina Andersson, utan åklagaren.

Annons

– Man väcker åtal rutinmässigt om man inte är helt säker på att branden är en olyckshändelse och att det till exempel börjat brinna i ett kylskåp eller i en diskmaskin, säger han.

Huges policy är att om det är en olyckshändels så betalar bolagets försäkring kostnaden vid en brand. Men om det går att bevisa att det är hyresgästen som orsakat branden får hyresgästen ersätta kostnaden med hjälp av sin hemförsäkring.

– Men har de ingen hemförsäkring får man ta en funderare och kanske göra en avbetalningsplan, säger han.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.