HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Linköpingspar bor för lite i lägenheten – vräks

Linköping Kvinnan växte upp i lägenheten i Linköping. Nu förlorar hon och maken kontraktet. Orsaken är att de tillbringar för lite tid i bostaden.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämnden har beslutat att ett Linköpingspar måste flytta.

Tvisten gäller en lägenhet i ett mindre hyreshus i Linköping. Hyresvärden sade upp kontraktet med argumentet att paret i praktiken inte bor där och därför inte har något behov av bostaden. Enligt värden hyr paret ut sin lägenhet till inneboende medan de själva bor i ett fritidshus utanför stan.

När hyresnämnden tog upp ärendet redovisade värden bland annat utdrag ur folkbokföringsregistret som visar att ett tiotal personer varit skrivna i lägenheten i olika perioder de senaste åren.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

– Som mest har det varit sex personer folkbokförda där samtidigt, vilket jag också har lämnat in skriftlig bevisning på, sade hyresvärdens ombud Sara Carlberg, fastighetsjurist på Fastighetsägarna, vid hyresnämndens sammanträde.

Enligt värden har strömmen av nya människor i huset lett till störningar och otrygghet för övriga boende.

Hyresgästerna medger att de har haft, och fortfarande har, inneboende men inte i den omfattning som värden påstår. Att ha inneboende är också tillåtet så länge lägenhetsinnehavaren själv bor i lägenheten och paret förnekar att de bor på annat håll. Huset är till salu och de menar att värden vill bli av med dem för att öka värdet på fastigheten vid en försäljning.

Annons
Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

– Vi är en bricka i spelet. Om de blir av med oss kan de få mycket mer och de har säkert tänkt att göra bostadsrätter i stället, säger kvinnan som hyr lägenheten.

Hon och hennes familj har tidigare ägt huset och hon växte upp där.

Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, är parets ombud. Hon påpekade för nämnden att det handlar om en stor lägenhet, med sju rum och kök.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

– Påståendet att i princip hela lägenheten hyrs ut stämmer inte, utan det är delar av lägenheten som har haft inneboende, framhöll hon.

Annons

Värden förnekar att en eventuell försäljning har med saken att göra och menar att man vill hyra ut lägenheten till någon annan som har större behov av den. Bland annat lät man grannar vittna om hur ofta och vid vilka tider som paret varit synliga vid lägenheten respektive fritidshuset.

Hyresnämnden bedömer vittnenas uppgifter som trovärdiga och anser att hyresvärden har lyckats bevisa att lägenheten inte är parets permanenta bostad. De förlorar därför sitt hyreskontrakt.

Hyresgästerna har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Fakta: Så här ser reglerna ut
  • Ditt hyreskontrakt kan sägas upp om det bedöms att du inte har behov av lägenheten som permanent bostad.
  • Om det är en permanent bostad avgörs utifrån en helhetsbedömning där hänsyn tas till sådant som hyresgästens familjeförhållanden, sociala situation, anknytning till orten och framtidsplaner.
    Källa: Boverkets och Konsumentsverkets sajt omboende.se
Läs också Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.