Annons

Ljummet intresse för hyresgaranti

Nyheter Bara 104 av 290 landets kommuner kan tänka sig att införa den kommunala hyresgarantin som från och med första juli ska vara ett stöd för bostadssökande. Det visar en enkät från Statens Bostadskreditnämnd, BKN, som ska administrera bidraget till de kommuner som inför hyresgarantier.​
Bostadsminister Mats Odells förslag om bidrag till kommuner som kan gå in som garanter för svaga hushåll på bostadsmarknaden införs nu den första juli.
Hyresgarantin är en kommunal borgen för bostadssökande som inte har fast jobb eller har betalningsanmärkningar och därmed normalt inte godtas som hyresgäster.
Fastighetsägaren får därmed garanterat in hyran även om inte hyresgästen kan betala. Kommuner som inför hyresgarantin får ett statligt bidrag på 5 000 kronor per utfärdad hyresgaranti.
 
Statens Bostadskreditnämnd, BKN, har gjort en enkät bland landets 290 kommuner om intresset för att införa hyresgarantier.
Av de 203 kommuner som svarat på enkäten har 104 kommuner sagt att man är intresserade av att ge hyresgarantier, däribland Stockholm, Växjö, Linköping, Uppsala och Karlstad.
88 kommuner har svarat att de inte är intresserade av att införa hyresgarantier, bland andra Helsingborg. 11 kommuner har svarat att de i dagsläget inte kan lämna besked om hyresgarantier, däribland Göteborg och Malmö.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet Hyresgarantier floppar fortfarande Här kan du söka hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.