Annons

Staten föreslås ta över floppsatsning

Nyheter Kommunerna har misslyckats med att hjälpa folk som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Därför vill Boverket nu att de så kallade hyresgarantierna sköts av staten.

Den som har skulder, betalningsanmärkningar eller osäker anställning möts ofta av en stängd dörr till bostadsmarknaden. Därför finns sedan 2007 möjlighet att ansöka om så kallad hyresgaranti, där kommunen går in som borgensman för hyresgästen och garanterar att hyran blir betald i minst sex månader.

Men systemet fungerar inte optimalt, då kommunerna bland annat brister i att informera medborgarna om möjligheten till hyresgaranti. Boverket föreslår därför att reglerna ändras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att kunna hjälpa fler hushåll som har förmågan att betala hyran men har svårt att bli godkänd för ett eget kontrakt vill myndigheten att staten tar över administrationen för de hyresgarantier som kommunerna i dag ställer ut.

Annons

Vid en utvärdering 2010 visade det sig att endast 21 av 290 kommuner använt sig av möjligheten att ställa ut hyresgarantier. Tidigare i år uppmärksammade Hem & Hyra att endast 15 kommuner fram till den sista augusti ansökt och beviljats sammanlagt 140 hyresgarantier, trots att cirka 43 miljoner kronor avsatt för bidraget.

Boverket vill även se en långsiktig och hållbar politisk överenskommelse om bostadspolitikens inriktning, för att på bästa sätt göra bostadsmarknaden tillgänglig för så många som möjligt.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

    

Annons

Läs ocksåFlopp för satsningen att ge unga bostad

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.