Annons

Ljus i tunneln ska öka tryggheten

Nyheter ​I går kväll invigdes den renoverade gångtunneln vid Friskväderstorget i Biskopsgården i Göteborg. En tunnel som många av områdets kvinnor tidigare undvikit.- Det är mycket bättre nu än tidigare, säger Margaretha Olsson som deltagit i arbetet med att öka tryggheten i Biskopsgården.

​- Det var som att gå in i ett svart hål, det var skitigt, slitet och luktade illa och ganska ofta var belysningen trasig. Själv brukade jag springa genom tunneln när det var mörkt, berättar Sumeja Ahmed, som deltagit i en av de tjej- och kvinnogrupper som arbetat fram en rad förslag på hur otrygga platser i Biskopsgården ska kunna kännas tryggare.

Förutom att själva tunneln fått vitt tak och väggarna klädda med dekorativ emaljerad plåt så har de tidigare buskagen runt tunnelns mynningar röjts bort och området har också fått bättre belysning.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

– Det är mycket bättre nu än tidigare, säger Margaretha Olsson, som i likhet med Sumeja Ahmed varit delaktig i förändringsarbetet. Tidigare var det mycket vandalisering i tunneln men nu när så många varit delaktiga tror vi att folk kommer att vara mer rädda om det här.

Annons

Upprustningen av tunneln är ett konkret resultat av projektet ”Jämställd trygghet – olika lika” som pågått i omkring ett år. Ett led i projektet har varit att låta två tjej- och kvinnogrupper genomföra trygghetsvandringar i norra Biskopsgården för att kartlägga vilka platser som upplevs som särskilt otrygga.

Nästa steg är att förbättra belysning och gallra i växtligheten runt Sjumilabacken och under nästa år väntar även en renovering av själva Friskväderstorget.

Annons
Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Projektet ”Jämställd trygghet – olika lika” har bland annat fått stöd från statliga Boverket både för att genomföra själva kartläggningen och för att kunna genomföra de förbättringsåtgärder som områdets kvinnor föreslagit.

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.