Annons

Locket på om hyresförhandling i Mjölby

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby och Hyresgästföreningen lägger locket på inför den kommande förhandlingen om nästa års hyror. Ingen av parterna vill berätta hur stor höjningen kan bli.
Foto: Jakob Kindesjö
Bostadsbolaget vill inte berätta hur mycket de anser sig behöva höja hyrorna nästa år.

— Taxeökningar, löner, inflationen som driver upp kostnader för reparationer och underhåll och avskrivningar som hänger ihop med de nya redovisningsreglerna.

Det är de huvudsakliga kostnadsökningar som kommunägda Bostadsbolagets ekonomichef Jonas Haage ser framför sig nästa år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därför bedömer bolaget att en hyreshöjning är nödvändig. Men hur mycket mer i månaden som Bostadsbolagets cirka 2 600 hyresgäster kan få betala från och med 1 januari vill han inte berätta i dagsläget.

— Vi har yrkat en höjning men vi har sagt att vi håller det inom förhandlingsgruppen i år. Vi vill pröva något nytt för att se om det gör det lättare att komma i mål, säger Jonas Haage.

Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen har flera trassliga hyresförhandlingar bakom sig där medlare har fått rycka in. Men i fjol lyckades parterna komma överens lokalt utan större konflikter.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Bör inte hyresgästerna få information om vilken hyreshöjning som kan bli aktuell?

— Ett yrkande är inte alls samma sak som vad höjningen faktiskt blir. Vi ska ju förhandla först, säger Jonas Haage.

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg ser inte bolagets tystlåtenhet som något problem. Inte heller i de informationsbrev som skickas till Hyresgästföreningens medlemmar när en värd kallar till hyresförhandling framgår hur mycket Bostadsbolaget vill höja med.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

— Det är inte så att hyresgästerna får rösta om hyresnivån, utan det är en förhandlingsfråga. Däremot vill vi ha in generell information och synpunkter som kan vara bra för oss att känna till vid förhandlingen, hur man upplever att värden sköter sig och så, säger han.

Annons

Enligt Erik Malmberg så har Hyresgästföreningen fått ta del av Bostadsbolagets ekonomiska underlag, men förhandlingen är ännu inte inledd.

— De har visat på en del kostnadsökningar, nu blir det vår sak att granska underlagen, säger Erik Malmberg, som i dagsläget inte vill uttala sig om hur yrkandet ser ut.

I år höjde Bostadsbolaget hyrorna med 1,4 procent efter att inför förhandlingen ha begärt 3,3 procent.

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.