Annons

Lukt och ohyra inte nog för vräkning

Nyheter När värden ville sanera skadedjuren var hyresgästerna motsträviga och otrevliga. Men snusk, slarv och viftande armar räcker inte för att bli vräkt, konstaterar hovrätten.

Genom åren hade såväl värden som grannarna stört sig på att det kom dålig lukt från hyresgästernas lägenhet i centrala Göteborg.

Källan till odören bekräftades i samband med att en fastighetsskötare besökte paret för att åtgärda en akut vattenläcka. Lägenheten var då mycket stökig och draperad i en kraftig lukt av rök, sopor samt kattavföring.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid en besiktning en tid senare upptäckte värden att lägenheten var bebodd av pälsängrar – något hyresgästerna uppgav sig vara ovetande om. På grund av att personalen först inte släppts in, att det vid ett tillfälle funnits husdjur på plats samt att bostaden varit för ostädad krävdes det sex besök innan saneringen var fullbordad.

Det hade då gått nio månader sedan värden först begärde tillträde för sanering. Någon månad senare fick paret veta att de var uppsagda, på grund av vanvård, spridning av ohyra samt för att inte ha medverkat till att skadedjuren utrotats.

Annons

Hyresvärden uppger också att hans personal blivit hotad av mannen i lägenheten i samband med åtgärderna.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Paret menar i sin tur att hyresvärden annonserat sina besök med allt för kort framförhållning samt att de haft goda skäl de fåtal gånger personal inte släppts in. Mannen förklarar att han är av algerisk härkomst, och att man där gestikulerar med armarna när man pratar – något som inte ska förväxlas med hotfullhet.

Såväl hyresnämnden som hovrätten väljer att döma till parets fördel. Det går inte att bevisa att de känt till att deras hem var angripet av skadedjur och deras agerande i samband med saneringen är heller inte allvarligt nog för att vara grund för vräkning.

Annons

Då lägenheten inte längre anses vara ansatt av skadedjur har paret rätt att bo kvar.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.
Läs också Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.