Annons

Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Luleå Om 18 år ska Luleå ha 21 000 nya invånare. Det kräver ­mängder av nya bostäder när det samtidigt är brist på byggare. En svår ekvation.
Positiv. Johan Sjökvist på Luleå Business Region tror att Luleås mål att bli 21000 fler är nåbart. Både nya och redan etablerade bostadsaktörer bygger i Kronandalen. På bilden syns Heimstadens fastighet.

I Skellefteå, Boden och ­Gällivare skapas nya jobb i ­stora ­industrier. Gemensamt för alla satsningar är den så kallade ­gröna omställningen, fossilfrihet är ­målet. Som Hem & Hyra har be­rättat tidigare beräknas norra Norrland växa med 100 000 invånare, som behöver bostäder.
Men det kan bli ännu fler. Även i Luleå väntas en rejäl tillväxt. Ett spanskt gödselföretag siktar på 500 anställda, en batterianodfabrik räknar med omkring 100 anställda, ett konsultföretag planerar för ett 50-tal anställda. Dessutom blev det i förra veckan klart att LKAB placerar en anläggning för att utvinna mineraler ur gruvavfall vid SSAB i Luleå. Det är en verksamhet som ger omkring 500 jobb.
– Det händer otroligt mycket i Luleå nu. Man ska också komma ihåg att den här typen av satsningar ger svallvågor. Fler företag, underleverantörer och liknande, kommer etableras, säger Johan Sjökvist, etableringschef på Luleå Business Region.
– Det krävs industrimark och bostäder. Det är viktigt att samhället hänger med i det höga tempo vi har nu.
– Självklart är det en super­utmaning för oss. Vi måste förtäta Luleå och hitta nya markområden. Men jag är positiv, vi ser att nya bostadsaktörer etablerar sig och bygger fastigheter, säger Johan Sjökvist.

För de stora industrierna är kraftförsörjning och personalrekrytering de stora utmaningarna. För Luleå kommun är utmaningarna att se till att det finns bostäder till alla nya invånare som måste ­komma och att faktiskt locka nya invånare.
– Det är stora utmaningar. Vi har inget överskott av bostäder. Men vi är i ett bra läge och har planerat för nya bostadsområden i flera år, säger AnneLie Granljung som är Luleå kommuns samhälls­utvecklingschef.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hoppfull. Luleå kommuns samhällsutvecklingschef AnneLie Granljung tror att många kommer att lockas flytta till kommunen.

Hon räknar med att det finns 2 500–3 000 nya bostäder klara om fem år. Utöver det detaljplaneras nya bostadsområden.
– Vi har förberett oss och är redo. Som det ser ut nu har Luleå förutsättningar att växa snabbt. Resten av samhället måste skruva upp tempot, säger AnneLie Granljung.
– Jag är övertygad om att kan nå målet att vara 21 000 fler Luleåbor 2040. Och bostadsförsörjningen ser ut att fungera, intresset för att bygga är stort.

Annons

Luleå ska alltså växa kraftigt de kommande åren. Men det kräver också inflyttning.
– Vi måste locka människor med ett paket. Självklart är det viktigt med bostäder. Men vi måste också sälja in ett liv här. Kultur, friluftsliv, nöjen och liknande, säger AnneLie Granljung.
– Det är dessutom intressanta jobb som skapas. Det handlar om att skapa ett bättre klimat, en grön omställning. Det kommer locka många.

Majoriteten av bostäder som byggs i Luleå är hyresrätter, 60 procent. Även de kommande åren är det en övervikt på hyresrätter.
– Lägenheterna byggs framförallt på Kronan, Malmudden och Porsön. Vi har även fått i uppdrag att utreda fler områden för bostäder mot Boden i och med etableringen av H2 Green Steel, säger AnneLie Granljung.

Annons
Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Men det finns ett hinder på ­vägen. Med tanke på allt som ska byggas har byggbranschen svårt att hitta personal.
– Det finns massor av jobb för branschen, men det är en enorm brist på personal i vår region, ­säger Annica Pettersson på Bygg­företagen i Norrbotten.
– Vi jobbar intensivt med att ­försöka locka unga till ­branschen.

Fakta: Byggandet i Luleå

• 2021 byggdes 724 bostäder, 59 % var hyresrätter.

• I år byggs 469 bostäder, 51 % blir hyresrätter.

• Nästa år byggs 1343 bo­städer, 66 % blir hyresrätter.

Källa: Luleå kommun

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.