Annons

Lyckat projekt för jämställd trygghet

Nyheter Boverket sponsrade 131 projekt för trygghet ur ett jämställdhetsperspektiv. En utvärdering har visat att satsningen fick många positiva långsiktiga effekter.

Mellan 2008 och 2010 sponsrade Boverket 131 projekt runt om i landet. Syftet var att öka tryggheten i tätorter ur ett jämställdhetsperspektiv. Nu har man låtit utvärdera arbetet och de olika projekten.

Resultatet var övervägande positivt och samtliga verksamheter jobbade hösten 2011 fortfarande med de frågor som de fick stöd för. Flera projekt har också lett till långsiktiga förbättringar trots att satsningen skedde under en begränsad tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–    Det har gjort stor skillnad. Inte minst för att många av de här projekten var väldigt praktiska, berättar Mikael Almén, som var en av utredarna.

Varför koppla samman trygghet och jämställdhet?

–    För att annars riskerar man att skapa trygghet som inte gäller för alla. Det finns en tydlig koppling mellan den upplevda tryggheten och kön, till exempel.

Annons
Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Varje år genomförs Nationella Trygghetsundersökning över hela landet. Resultaten visar tydligt att otrygga stadsmiljöer begränsar medborgarnas liv. Sju procent av männen har känt sig otrygga i sitt bostadsområde. För kvinnor är siffran 25 procent.

–    Kvinnors otrygghet får effekter även för män. När en man går bakom en ensam kvinna och hon börjar skynda på stegen skapar det en underlig situation där mannen kan känna obehag, säger Mikael Almén.

Projekten som fick stöd var spridda över hela landet och genomfördes både i små och stora städer. Många har handlat om att förändra det fysiska rummet genom att till exempel arbeta med belysning eller utsmyckning.

Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Andra har gått ut på att föra en dialog med medborgarna eller att försöka förändra attityder. På flera platser har man förvandlat områden som medborgarna undvek till välbesökta ytor.

Annons

Enligt Mikael Almén har arbetet inneburit ett stort steg i rätt riktning.

–    Många av projektledarna vi har pratat med har sagt att de nu vet hur de ska arbeta med de här frågorna i framtiden. Någonting har hänt. Kunskapsläget för det här området har flyttats fram.

Läs också Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.