Annons

Majoriteten av kränkande fotografering sker i bostaden

Nyheter Majoriteten av brotten mot lagen om kränkande fotografering begås i en bostad och hela 80 procent av anmälningarna utreds, långt mer än snittet för samtliga anmälda brott. Däremot leder enbart en fjärdedel av utredningarna leder till åtal.
Foto: Montage/Pixabay
Sju procent av fallen av kränkande fotografering gäller hyresgäster som anmäler sin hyresvärd.

En ny lag som kriminaliserar kränkande fotografering infördes 2013. I lagen nämns bland annat bostaden som en fredad plats för oönskad fotografering. Nu har Brottsförebyggande rådet, Brå, granskat hur lagen tillämpas inom rättsväsendet.

Antalet anmälda brott har ökat stadigt för varje år, 2014 anmäldes 180 fall av kränkande fotografering och 2017 var antalet 445, en ökning med 147 procent. Trots det bedömer Brå att det ändå finns ett stort mörkertal av brott som inte anmäls.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Ungefär 80 procent av anmälningarna utreds, vilket är högre än snittet för samtliga anmälda brott där siffran bara är 49 procent. Men av dessa leder enbart 25 procent till åtal, något lägre än snittet på 30 procent, enligt Brås kriminalstatistik från 2018.

– Ungefär en fjärdedel leder till åtal, anledningen till att inte fler anmälningar går vidare till åtal beror på att bildbeviset är centralt. I vissa fall krävs kostsamma och tidskrävande åtgärder för att kunna få tag på bilderna, till exempel om målsägande inte har bilden eller om den finns på gärningsmannens mobil, säger Anna Gavanas, utredare på Brå.

Annons

För att begära ut bilder från exempelvis Snapchat behövs tid och resurser samt att ärendet prioriteras. Om man ska begära internationell rättshjälp är det dessutom ofta långa köer till it-forensiker.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Lagen har ett relativt lågt straffvärde så resurserna läggs ofta på andra utredningar. Sedan kan det vara så att det inte motsvarar rekvisiterna, att platsen där fotograferingen skett inte räknas som en privat plats. I lagen namnges vilka privata platser som omfattas, säger Anna Gavanas.

Enligt rapporten är hyresgäster eller inneboende som anmäler sin hyresvärd för att ha filmat dem i smyg en återkommande kategori. 7 procent av de granskade anmälningarna rör hyresgäster eller boende på HVB-hem som uppger att de fotograferats i smyg. 8 procent hävdar att grannen fotograferat dem mot deras vilja.

Annons

– Sannolikt föranleder denna kategori nästan alltid en förundersökning med tanke på att gärningarna motsvarar brottsbeskrivningarna, att de sker i privata utrymmen som omklädningsrum, toaletter och i bostad. Rättsfallen handlar ofta om andrahandsuthyrning och inneboende, där någon exempelvis har monterat spionkameror i duschen, säger Anna Gavanas.

Läs ocksåHyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel"Vätterhem i Jönköping vill vräka mannen med hänvisning till att han är skriven på en annan adress. Men mannen menar att han behöver en extra lägenhet för att bland annat bedriva aktiehandel.

Den vanligaste typen av kränkande bilder är av naken eller sexuell karaktär och över hälften av fotograferingen sker i en bostad. Kvinnor och unga är de mest utsatta grupperna och ofta har målsäganden en tidigare eller pågående parrelation med den tilltalade.

Fakta: Anmälda brott om kränkande fotografering

2014: 180

2015: 256

2016: 354

2017: 445

 

Källa: Brottsförebyggande rådet

Fakta: Relation mellan misstänkt och målsägande
Typ av relation Antal Andel
Parrelation 84 28%
… varav före detta par 57 19%
… varav nuvarande par 10 3%
… varav tillfällig relation 17 6%
Elev/lärare 39 13%
Okänd gärningsperson 39 13%
Vänner/bekanta 31 12%
Grannar 22 8%
Hyresgäst/hyresvärd, boende på HVB-hem 21 7%
Idrott, fritid, föreningar. 19 7%
Familj/släkt 14 5%
Kollegor/arbetsgivare 14 5%
Övriga/framgår ej 10 2%

Källa: Brottsförebyggande rådet

Läs också Hyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrott Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.