HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mamma drev knarkcentral hemma i lägenheten

Göteborg I lägenheten bodde barn. Men hemmet var också ett nav för organiserad brottslighet och synnerligen grov narkotikahandel. När upplägget avslöjades hade värden inga betänkligheter.
Resväska full med narkotikakapslar.
Foto: Tullverket
Narkotikan var förpackad i kapslar, och fördelades över hela Göteborg.

Det var i oktober för tre år sedan som Tullverket slog till mot en trea i en av Göteborgs förorter. I lägenheten bodde en kvinna med sina barn.

Men lägenheten var också en bas för hantering av stora mängder heroin och kokain. Folk kom dit för att hämta och lämna både droger och knarkpengar, en välorganiserad handel med omfattande internationella förgreningar.

Läs ocksåFamiljen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det senFöre och efter. Lagom till att familjen Sandström fick tillökning stod det omtvistade badrummet klar. Mamma Johanna med barnen Vidar och Hilda.

Vid tillslaget hittades mobiltelefoner, kuvert med anteckningar om narkotika, en våg och pengar.

Rullar av sedlar i höga valörer som hittades vid ett tillslag när narkotikahärvan uppdagades.
Rullar av sedlar i höga valörer som hittades vid ett tillslag i en annan lägenhet i Göteborg i samband med att den omfattande narkotikahärvan avslöjades.

Ett år senare åtalades kvinnan och ett flertal andra personer, av åklagare från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Rättegången i Göteborgs tingsrätt tog flera månader.

Kvinnan dömdes mot sitt nekande för synnerligen grovt narkotikabrott, till fängelse i drygt fem och ett halvt år. Detta sedan hon överbevisats om att ha haft en central roll i det kriminella nätverket som mottagare, transportör, lagerhållare och distributör av stora mängder droger.

Annons
Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Gatupriset på narkotikan som kvinnan och ett par andra personer hanterat i Göteborg var enligt utredningen åtminstone 10,5 miljoner kronor. Kvinnan växlade också knarkpengar i stora summor på ett lokalt växlingskontor, och skötte transaktioner utomlands.

Anser sig ha blivit inlurad i hela härvan

Själv har kvinnan hävdat att hon inte visste vad det var för grejer som folk lämnade och hämtade hos henne. Hon har bara varit med som tolk i något växlingsärende, och bokat någon taxi åt en person som inte kunde svenska. Hon anser sig ha blivit inlurad i alltihop.

Men i somras slog hovrätten fast tingsrättens dom. Domstolen konstaterar att det handlat om en mycket välorganiserad och storskalig smuggling, och talar om ”ett konstant flöde av narkotika” som bland annat passerat kvinnans lägenhet.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Så fort brottmålsprocessen var avslutad agerade hyresvärden, genom att säga upp kvinnans kontrakt och vända sig till hyresnämnden för att få uppsägningen godkänd.

Kvinnan protesterade. Framför allt menar hon att lägenheten är viktig för hennes minderåriga barn, som just nu bor på annat håll medan hon avtjänar sitt fängelsestraff.

Annons

I stället ville hon under tiden få lov att hyra ut lägenheten i andra hand.

Men hyresnämnden går helt på bostadsbolagets linje. Lägenheten har fungerat som ett brottsredskap, och har varit en nödvändig förutsättning för den brottsliga verksamheten.

Därför måste kvinnan genast återlämna nycklarna.

Läs också Familjebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral” Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.