Mamman dog – sonen tvingas flytta ut
När den 88-åriga kvinnan insjuknade i Alzheimers bestämde sig sonen för att flytta in i mammans fyrarummare på Östermalm i Stockholm för att vara vid hennes sida till livets slut.
Tre år senare avled modern och sonen fortsatte att hyra bostaden som sin egen. Det uppskattades inte av hyresvärden, som ansåg att mannen hade tillgång till en annan bostad i närliggande kommun genom sin fru och därför borde lämna lägenheten till bostadskön. Värden var även kritisk till att mannen arbetade som lärarvikarie och därför hade en för osäker inkomst.
Till råga på allt ansåg hyresvärden att sonens inflyttning varit fråga om en vårdsituation, inte ett delat boende.
Det skulle visa sig att hyresnämnden i Stockholm var av liknande åsikt. Enligt praxis krävs att ett sammanboende ska ha pågått i cirka tre år eller hastigt och oväntat avbrutits för att den som flyttat in ska få överta kontraktet. Den vuxna sonen skulle därför snarast flytta ut, resonerade hyresnämnden.
Nu har hovrätten avgjort ärendet.
Att en sjuk 88-åring efter en viss tid avlider anses inte vara någon oförutsedd händelse. Inte heller uppfyller sonen praxis om varaktigt boende, eftersom mamman till största del tillbringat de sista månaderna på vårdhem. Deras gemensamma boendetid blir därför för kort för att han ska få lov att överta kontraktet.
Senast den 31 januari måste mannen lämna sin avlidna moders lägenhet.
Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är det en svår gränsdragningsfråga att avgöra om en inflyttad släkting har rätt att överta ett hyresavtal.
– Reglerna tillämpas strikt, vilket innebär att det är få som får rätt. Som vi bedömer det är den här typen av fall vanligast i storstadsregionerna.