Annons

Man bodde kvar ett år efter kvinnas död utan att betala hyra

Norrtälje Efter att en hyresgäst i Norrtälje kommun dog i januari 2020 har en man bott kvar i lägenheten i ett år utan att betala hyra. Han säger att han var kvinnans sambo, men det tror inte hyresvärden på och har vänt sig till hyresnämnden för att tvinga honom att flytta.
En hyresgäst i Norrtälje kommun har bott ett år i en lägenhet utan att betala hyra, efter ett dödsfall. Bostadsbolaget har vänt sig till hyresnämnden för att få honom att flytta ut. Fotot föreställer inte dörren till lägenheten det handlar om.

När mannen, som är i 70-årsåldern, bodde kvar i lägenheten efter att kvinnans dödsbo hade sagt upp hyresavtalet skrev hyresvärden till honom och krävde att han skulle flytta. Det gjorde han inte. Då lämnade bostadsbolaget ärendet vidare för prövning i hyresnämnden. Det var i april för snart ett år sen, men först nu har fallet avgjorts.

Mannen var aldrig skriven på adressen medan kvinnan ännu levde och han stod inte heller med på lägenhetskontraktet. Det tycker bostadsbolaget visar att de inte var sambor. Utöver det har kvinnans förvaltare meddelat bostadsbolaget att mannen inte har haft ett samboförhållande med kvinnan, men att han däremot har varit inneboende hos henne i perioder. Dessutom hävdar hyresvärden bland annat att mannen har haft högljudda fester medan kvinnan låg på sjukhus. Eftersom mannen inte har varit folkbokförd någonstans under flera år tror bostadsbolaget att han helt enkelt har bosatt sig i lägenheten för att han inte har någon annanstans att bo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men mannens version av vad som har hänt är en helt annan. Enligt honom var han och kvinnan ett par i 17 år och flyttade 2013 tillsammans in i lägenheten. Han hävdar att de hade hittat lägenheten tillsammans, men att kvinnans förvaltare inte tillät att han stod med på kontraktet eller skrev sig på adressen. Att han ska haft några högljudda fester stämmer inte, säger han i hyresnämnden. Mannens bild stärks av ett brev till hyresnämnden från en person som skriver att hon har känt den nu döda kvinnan sen 1980-talet.

Annons

Att mannen inte har betalat hyra under det år som gått sen hans sambo dog förklarar han med att han inte har fått någon uppmaning av hyresvärden att betala, att han inte visste vilket konto hyran skulle betalas till och att han inte visste om han skulle få bo kvar i lägenheten. Därför tänkte han vänta med att betala tills han fick ett hyresavtal. Han uppger att han har sökt bostadstillägg och fått ett preliminärt besked om att han kommer att få sin ansökan beviljad retroaktivt från den 30 januari 2020 om han kan visa upp ett hyresavtal, så han kommer att ha råd med hyran.

Hyresnämnden utgår i sin bedömning från att kvinnan och mannen hade en samborelation, trots att bostadsbolaget har ifrågasatt det. Men för att någon ska ha rätt att ta över ett hyreskontrakt av sin sambo är ett krav enligt hyreslagen att hyresvärden ”skäligen kan nöja sig med” personen som hyresgäst. Det handlar till exempel om att man ska kunna betala hyran.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Enligt hyresnämnden har inte mannen visat att han kan göra det, i och med att han inte har betalat hyran en enda gång sen hyresvärden i april förra året lämnade ärendet till prövning. I januari i år var mannens hyresskuld för lägenheten uppe i cirka 74 000 kronor. Därför får mannen inte ta över hyreskontraktet och måste flytta ut ur lägenheten senast då hyresnämndens beslut vinner laga kraft, det vill säga när det inte går att överklaga längre. Hyresnämndens beslut kan överklagas fram till och med måndag 8 mars.

Fakta: Då får man ta över ett hyreskontrakt av sin sambo
  • 12 kapitlet i jordabalken brukar kallas för hyreslagen. Där finns bestämmelser som rör hyresgäster. I 12 kapitlet 47 § står att den som är sambo med en hyresgäst har rätt att överta hyresrätten och få hyresavtalet förlängt för egen del om hen har sin bostad i lägenheten och hyresvärden ”skäligen kan nöja sig med” hen som hyresgäst.
  • Samma regel gäller om den som står på hyreskontraktet har avlidit.
  • När hyresnämnden ska avgöra om hyresvärden ”skäligen kan nöja sig med” någon som hyresgäst tittar de bland annat på om personen kan betala hyran och om hen har en historia av att störa grannarna.
Fakta: God man och förvaltare
  • Om man har svårt att hantera sin ekonomi eller att hantera kontakter med till exempel myndigheter kan man genom beslut av tingsrätten få en god man eller förvaltare, som ska stötta och hjälpa en med det.
  • Att ha en god man är frivilligt. Om man har en god man bestämmer man ändå själv över sin ekonomi och kan själv skriva på till exempel hyresavtal.
  • Om tingsrätten bedömer att en god man inte är tillräckligt kan de i stället utse en förvaltare. Det är en tvångsåtgärd. Då är det förvaltaren som bestämmer över ens ekonomi och om man ska ingå avtal.
  • Om man tycker att man inte har ett behov av en förvaltare längre kan man ansöka hos tingsrätten om att avsluta förvaltarskapet.
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.