HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Män i villa bestämmer över ditt boende

Värmland De bestämmer över 84 800 hyreslägenheter. Men själva bor de i villa eller bostadsrätt. Bara en av fem hyr sin bostad. Det handlar om styrelseledamöterna i de största bostadsföretagen.
Foto: Hasse Eriksson
Här i Grycksbo herrgård bor styrelseledamoten i Kopparstaden, Gustav Kyrk.

Hem & Hyra har granskat hur de bor själva, politikerna som blivit valda av partierna till att leda de största kommunägda bostadsföretagen i region Mitt och Aros-Gävle.

Den genomsnittlige styrelseledamoten är en 56-årig man med ursvenskt efternamn som bor i ett hus som han köpt för drygt 2 miljoner kronor. Mer än varannan beslutsfattare bor i villa, radhus eller på gård.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Två av tre är män. Nästan 30 procent bor i bostadsrätt. Bara 20 procent hyr lägenhet. Ännu färre – inte ens var tionde – bor hos de värdar där de själva sitter i styrelsen.

Hos Öbo i Örebro och Kopparstaden i Falun finns det inte en enda styrelseledamot som själv hyr sin bostad.
– Men det innebär inte att vi saknar erfarenhet av hur det är att bo i hyreslägenhet. De flesta har ju gjort ”bostadskarriär”, säger förra kommunalrådet Lena Beime (S), nu i styrelsen för Öbo.

Annons

Själv äger Lena Beime huset där hon och maken bor genom parets gemensamma företag.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Kompetens och erfarenhet inom ekonomi, bygg, bank och fastighet är viktigare än det egna valet av bostad, menar också Gustav Kyrk (M), i Kopparstadens styrelse. Han bor själv i Grycksbo herrgård, inköpt för 8 miljoner 2006.

Pontus Rahm (S) hos KBAB i Karlstad är en av fem ledamöter i de sju styrelserna som själva bor hos det ”egna” företaget.
– Det borde ge mig ett annat perspektiv i alla fall. Mina erfarenheter i både rollerna är positiva, säger han.

Annons

Så här reagerar Helena Frisk, ordförande i region Mitt:
– Män som bor i villor…Blir jag förvånad? Nej! Det behövs mycket kompetens i en bolagsstyrelse
och hur man själv bor är inte allt. Men det bör vara en blandning. Egen erfarenhet av att bo i hyresrätt är en tillgång både i det stora och i det lilla om man är med och leder ett sådant här företag.

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.
Fakta: Så bor din styrelseledamot

ÖREBROBOSTÄDER

Camilla Andersson, (S) **

Rasmus Persson, (C) *

Anders Åhrlin, (M) *

Lena Beime, (S) *

Conny Harrysson, (KD) *

Yngve Alkman, (L) *

Sara Dicksen, (M) *

KARLSTADS BOSTADS AB

Thomas Olsson, (C) *

Lena Melesjö Windahl, (S) *

Fredrik Laapotti, (M) ***

Christer Alnebratt, (S) *

Pontus Rahm, (S) ***

Rickard Axinger, (M) **

Ove Björklund (MP) *

Marie Näslund, (S) *

Charlotte Gustafsson, (M)***

* äganderätt

** bostadsrätt

*** hyresrätt

 

Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.