”Man kan inte ta tillbaka en uppsägning”
Förra våren dundrade polisen in i lägenheten i sydvästra Göteborg. Enligt uppgift till Hem & Hyra fanns då stora mängder illegala droger i bostaden, vilka tillhörde de personer som mannen hyrde ut till i andra hand. Människor med grovt kriminell bakgrund.
Under tiden polisens utredning pågick fick inte 62-åringen tillgång till sin bostad. Han valde då att i vredesmod skicka ett mejl till sin hyresvärd där hyreskontraktet sades upp. I samband slutade även hyrorna att betalas in till värden.
62-åringen valde dock att bo kvar. I domstol säger han att det aldrig var tänkt att säga upp hyreskontraktet på lägenheten. Vid tillfället då han skickade mejlet var han upprörd över meningsskiljaktigheter som uppstått i samband med att hans bil blivit flyttad från parkeringen. Det var alltså parkeringsplatsen han velat säga upp.
Att brevet blivit misstolkat beror enligt mannen på att hyresvärden under lång tid velat få honom att flytta.
Förklaringen godtas inte av hyresvärdens ombud, som hävdar att mejlet klart och tydligt angav att mannen syftade på sin bostad. Och inte blev det bättre av att han inte betalat hyra sedan drygt ett år tillbaka.
Tingsrätten i Göteborg väljer att ta hyresvärdens parti. 62-åringen blir av med lägenheten och måste därtill betala 74 000 kronor plus ränta i uteblivna hyror.
Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är värden i sin fulla rätt att neka förlängning av avtalet om hyresgästen sagt upp sig på eget bevåg.
– Så länge hyresgästen varit vid sina sinnes fulla bruk och inte utsatts för hot kan man inte återkalla en uppsägning. Det här finns tidigare domstolsbeslut på.