Annons

Man med ”fel” namn får rätt i domstol

Nyheter Först fick hyresgästen grönt ljus. Men när värden såg att mannen hade ett utländskt namn blev det kalla handen. Tre år senare ger hovrätten mannen upprättelse.

För tre år sedan fick den vid tillfället 53-årige mannen syn på en Blocket-annons om en ledig lägenhet i en mindre hyresfastighet strax utanför Helsingborg. Han lämnade via ett personligt ombud in en intresseanmälan och fick positivt förhandsbesked av den privata värden.

Men när värden tagit del av 53-åringens personuppgifter blev tonen en annan. I ett kort mejl fastslog fastighetsägaren att det inte längre var aktuellt med någon uthyrning:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Är inte intresserad, vill bara ha svensktalande hyresgäster”, stod det i svaret.

53-åringen, som bott länge i Sverige och talar språket obehindrat, vände sig då till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Myndigheten ansåg dock att det var lönlöst att driva ärendet, eftersom det skulle vara svårt att bevisa i domstol att det som skett var en överträdelse av diskrimineringslagen.

Vid det laget klev den lokala antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering in på arenan och tog sig an fallet.

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Målet togs i början av fjolåret upp i tingsrätten, där det beslutades att hyresvärden hade rätten på sin sida. Domstolen satte tilltro till hans berättelse och ansåg inte att han missgynnat 53-åringen på grund av etnisk tillhörighet.

Men hyresgästen stod på sig och ärendet överklagades. Nu har hovrätten sagt sitt – och nått en helt annan slutsats. I sitt beslut skriver hovrätten att det genom mejlkorrespondensen framkommer att hyresvärden behandlat den då 53-årige mannen sämre än vad han skulle ha behandlat en person med annan etnisk bakgrund, och därigenom satt upp hinder i bostadssökandet.

Den privata värden är därmed tvungen att ersätta hyresgästen för den kränkning som diskrimineringen inneburit. Han förpliktas att betala 22 000 kronor samt ränta.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Johanna Ingemarsson, jurist för Malmö mot diskriminering, är mycket glad över domen och att deras klient slutligen fått upprättelse.

Annons

– Samtidigt belyser detta målet och det faktum att det faktum att det trots bra bevisning bortförklarades av diskrimineringsombudsmannen hur otroligt svagt skyddet mot diskriminering i praktiken är i Sverige.

Hyresvärden hävdar å sin sida att beslutet saknar grund. I vittnesmålet berättar värden att han ställer som krav att samtliga hyresgäster ska kunna prata svenska, oavsett etnisk tillhörighet. Detta eftersom han ensam har hand om förvaltning och skötsel och själv inte har några kunskaper i andra språk.

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.