Man ur huse på megaloppis

Göteborg Minst 10 000 människor strosade, sålde och fyndade när hela Majorna för fjärde gången förvandlades till en jätteloppmarknad i går. Och städningen fick godkänt.
, , ,

Majbon Peter Hilmersson vandrar sakta Mariagatan fram med ett fotbollsspel i trä under armen. Han gav 50 kronor för spelet vid ett stånd en bit bort, och undrade en stund om det kanske var för mycket.

– Men sedan var det en som kom fram och erbjöd mig en femhundring, säger han och skrattar.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

 Ett fynd, alltså. Precis som sjuåriga Ester Hansson Collins nyfunna vän, en mjukisgiraff som hon trycker tätt intill sig i sommarvärmen.

– Den kostade bara fem kronor, berättar hon.

Mamma Stina Hansson hänger tillbaka en tröja på en klädställning och medger att familjen även denna gång hoppar över att ordna ett eget bord.

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.

– Varje år tänker vi att vi ska sälja själva, men det blir inte så, säger hon.

Det valde däremot åtminstone 1 200 andra att göra när årets megaloppis i går gick av stapeln över hela Majorna. Och det vackra vädret borgade för en stor tillströmning av besökare.

– Det är helt omöjligt att säga hur många som var i rörelse, men minst 10 000 i alla fall, uppskattar Kim Weinehammar, projektledare hos huvudarrangören Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.

I fjol fick evenemanget bakläxa på grund av dålig städning efteråt. I år gick det bättre. Medarrangerande bostadsbolag hade ställt ut containrar, Hyresgästföreningens 400 sopsäckar gick snabbt åt och Myrorna fyllde sina fyra lastbilar till brädden. Även Stadsmissionen tog hand om överblivna saker.

– Men sedan blev det ändå en del sopor runt Älvsborgsplan och vid Stigbergstorget som vi fick ta hand om, säger Kim Weinehammar. Det känns inte riktigt okej att förlita sig på att det finns ideella krafter som ställer upp.

I takt med att megaloppisen har vuxit och numera även lockar folk från andra stadsdelar ställs också nya krav på infrastruktur, som parkeringslösningar och toaletter. Därför hoppas Hyresgästföreningen på att få med exempelvis Göteborg & co på tåget framöver. För en femte megaloppis lär det blir, hoppas Kim Weinehammar.

– Ja, det tror jag. Någon lösning hittar vi på det!

Fakta: Megaloppis

Arrangeras av Hyresgästföreningen i samarbete med Bostadsbolaget, Familjebostäder, Wallenstam, stadsdelsnämnden Majorna-Linné, Myrorna och Majornas samverkansförening.
Anordnades i går för fjärde gången.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.