HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många får rätt till lägenhetsbyte

Skåne Oskar och Cristina fick göra drömbytet trots att deras värd först sa nej. De är inte ensamma. Av 81 ärenden i hyresnämnden i Skåne de senaste fem åren har endast 13 fått avslag.
Värden nekade Oskar och Cristina lägenhetsbyte men i hyresnämnden fick de rätt. Foto: Andreas Brunner

Flyttkartonger och stora soppåsar fyller trerummaren på Stora Tvärgatan i Lund. Oskar Karlsson och Cristina Terán har precis flyttat in efter att ha bytt från sin tvåa i Malmö.

– Det känns underbart att vi fick en lägenhet i Lund där det är så omöjligt, säger Oskar.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Han har redan pluggat en termin vid universitetet och tycker det ska bli skönt att slippa pendla. Och i december väntar paret barn så en större lägenhet var en nödvändighet.

Ändå sa deras gamla hyresvärd i Malmö blankt nej när de frågade om de kunde göra ett lägenhetsbyte. Paret hade inte tillräckligt starka skäl, menade värden.

– Vi tyckte det var märkligt. Vi hade ju två legitima skäl till byte, säger Oskar. 

Läs ocksåVirginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

När de ifrågasatte värdens resonemang fick de veta att det i stället var fel på den andra hyresgästen som de ville byta med. Hennes ekonomi var för dålig,

Men Oskar och Cristina gav sig inte utan gick vidare till hyresnämnden. Som gjorde en annan bedömning. Kvinnans ekonomi ansågs tillräckligt god och bytet godkändes.

Oskar och Cristina är långt ifrån ensamma om att vinna i nämnden. Av 81 inkomna ärenden till hyresnämnden i Skåne de senaste fem åren har endast 13 fått avslag. Över hälften, 43 stycken, avskrevs direkt. Oftast därför att hyresvärden gett med sig efter att hyresgästen vänt sig till nämnden för att få lägenhetsbytet prövat. I de fall som hyresnämnden tog upp fick hyresgästen rätt i 16 fall och avslag i 13 fall. Parterna förliktes i 9 fall. Malmö är överrepresenterat med nästan två tredjedelar av alla ärenden.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen, är inte överraskad över siffrorna. Hennes erfarenhet är att många värdar nekar byte reflexmässigt.

– Det kan vara av okunnighet eller rent okynne. När det hamnar i nämnden backar man.

Hon rekommenderar därför alla som trots goda skäl nekas byte att vända sig till hyresnämnden. Är man medlem kan Hyresgästföreningen hjälpa till.

– Många gånger skyller värden på att den nya hyresgästen inte skulle uppfylla de ekonomiska krav som bolaget ställer. Men dessa krav är ofta för högt ställda. Nämnden kan göra en annan bedömning

Fakta: Lägenhetsbyte

Enligt lagen är det upp till fastighetsägaren att godkänna lägenhetsbyten. Det krävs sakliga skäl för att man som hyresgäst ska kunna kräva att få byta lägenhet. Vanliga skäl är jobb eller studier på annan ort, förändrad ekonomi, skilsmässa eller tillökning i familjen. 

Läs också Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.