Annons

Många hemlösa i Gävle

Gävleborg Enligt Socialstyrelsens nyligen publicerade statistik är Gävle en av de kommuner som har flest antal hemlösa per invånare. 15 människor har ingenstans att bo.

Av Socialstyrelsens statistik framgår att nära 600 personer i Gävle kommun saknar eget boende. De flesta av dessa har tak över huvudet genom att de bor på institution eller behandlingshem eller har en lägenhet som kommunen betalar och står på kontraktet för men 15 saknar helt tak över huvudet.

Med de siffrorna ligger Gävle högt upp på listan bland kommuner med många bostadslösa och uteliggare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad beror det på, Lars Gyllin på Gävles kommunala bostadsföretag, Gavlegårdarna?

– Ja, det är märkligt höga siffror som redovisas för Gävle, jag kan inte förklara dem. När vi själva räknade för tre år sedan tillsammans med socialtjänsten och sjukvården kom vi fram till att mellan fyra och sex personer var uteliggare i ordets rätta bemärkelse.

Annons

Lars Gyllin säger att Gävle har väldigt många sociala avtal med missbrukare och andra som inte får lägenhet utan att kommunen ser till att hyran betalas. Så har det varit i många år.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

– För dem vi känner som verkligen är ”hardcore uteliggare” hjälper det inte med att ge dem lägenhet, det steget till ett ordnat liv är för stort för dem. De klarar inte att sköta ett vanligt boende.

Agneta Wennman jobbar som assistent på Ria i Gävle som med stöd av kommunen, kyrkor och församlingar bedriver socialt arbete på kristen grund främst bland missbrukare och andra behövande. Hon tror att det finns fler än 15 personer som kan kallas för uteliggare och tvingas bo i trapphus och källare.

– Ja, jag tror tyvärr att det är fler än 15 som helt saknar boende. Igår kväll kom tolv personer till oss på kvällen och av dem kunde nio bo hos kompisar. Men tre fick vi hjälpa med boende.

Annons
Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Under flera år drev kyrkorna i Gävle med kommunalt stöd ett härbärge med sängplatser för dem som behövde. Det lades ned när kommunen istället valde att satsa på ett eget boende under andra former. Det finns planer på att kyrkorna åter skulle starta ett härbärge men det får också andra konsekvenser.

– Ja, när härbärget fanns då var det vanligt att människor ”ramlade av tåget” i Gävle eftersom de visste att här fanns det sovplats, säger Lars Gyllin på Gavlegårdarna.

Läs också Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling De släpper in Vänersborgs hemlösa i värmen: "Fantastiskt kunna ge något tillbaka"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.