Annons

Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Gävleborg En man i Gävle har fått kontaktförbud efter att ha hotat en anställd på Gavlegårdarna. Mannen har även hotat att spränga sin hyresvärds kontor, och en granne har tvingats flytta på grund av trakasserier. Nu vill Gavlegårdarna vräka mannen.
Foto: Lena Mattsson
Mannen i Gävle har fått ett kontaktförbud och hotas nu av vräkning efter att ha skickat en stor mängd hotfulla mejl till sin hyresvärd Gavlegårdarna.

Mannen i 60-årsåldern har fått ett kontaktförbud som gäller en anställd på bostadsbolaget Gavlegårdarna. Under ett halvår får mannen nu inte kontakta den anställda, efter misstankar om flera fall av olaga hot per mejl.

I beslutet om kontaktförbud framgår att hyresgästen och den anställda inte känner varandra privat. Hyresgästen har i stället kommit på kant med sin hyresvärd, och den anställda syntes ha blivit måltavla för mannens agg, står det.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hösten 2019 flyttade mannen in i ett mindre hyresradhus i Gävle. Redan året efter kom de första klagomålen, och i februari 2021 sade Gavlegårdarna upp mannens hyreskontrakt en första gång.

”Du uppträder hotfullt och otrevligt mot såväl grannar som anställda hos Gavlegårdarna,” står det att läsa i motiveringen.

Mannen har skickat en stor mängd otrevliga och hotfulla mejl till personal hos sin hyresvärd Gavlegårdarna.

Klagar på ”träskmarken”

Gavlegårdarna misstänkte att mannen hade någon form av problematik eller ohälsa som påverkade hans humör och beteende. Men eftersom mannen ville rätta sig gjordes en överenskommelse som innebar att han fick bo kvar, med kortare uppsägningstid under det första året.

Mannen i 60-årsåldern har flera gånger de senaste åren klagat hos sin hyresvärd, bland annat på ett skogsområde bakom radhuset där han bor som han kallar för ”träskmarken”. Skogsområdet är inte Gavlegårdarnas mark, utan ägs av kommunen. Redan då skickade mannen otrevliga, och ibland hotfulla mejl, enligt Gavlegårdarna.

I maj 2022 blev hyresgästen kallad till ett möte på hyresvärdens kontor. Kort efter mötet skickade han nya, hotfulla mejl till hyresvärden.

Hotar att avliva invandrare

Mannen hotade i mejlen att spränga bort träd på kommunens mark, och han skrev att han skulle ”avliva” både grannens hund och personer med utländsk bakgrund om han såg dem i grannskapet.

Annons

I augusti 2022 skickade en granne en felanmälan till Gavlegårdarna. Grannen uppgav att en tidigare hyresgäst fått flytta eftersom mannen ”psykat” deras familj och mordhotat deras barn. ”Jag kan inte förstå hur ni på Gavlegårdarna tillåter denna person att bo kvar i detta barnvänliga område,” skrev grannen.

De hotfulla meddelandena fortsatte. I ett mejl hotade mannen med att ta fram ett jaktgevär på grund av grannens ”idoga dunka dunka”. Han störde sig även på fler av sina grannars husdjur.

”Katter som springer här och skiter och pissar kommer att tas av daga omedelbart,” skriver han.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund
Mannen har bland annat hotat med att spränga Gavlegårdarnas kontor.

Gjorde husrannsakan

I februari 2024 kom ett mejl till Gavlegårdarna där mannen hotade att spränga skogsområdet bakom sitt radhus:

”Nu är det så att vi införskaffat 5 000 meter pentylstubin,” skrev mannen.

Men hyresgästen skickade inte bara mejlet till sin värd, utan även till polisens registrator. Några dagar senare gjorde polisen en husrannsakan hemma hos honom, enligt det underlag som Gavlegårdarna lämnat in till hyresnämnden.

Läs ocksåAnmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten

”Se er över axeln”

I ett nytt varningsbrev blev mannen återigen uppmanad att rätta sig. Men brevet ledde bara till att hoten blev allvarligare och kom oftare, enligt hyresvärden.

Bland annat skrev mannen till en anställd hos Gavlegårdarna att han skulle ”lägga ut en snapper på er”.

Annons

”Se er över axeln varje dag. Jag kan finnas där, eller någon annan. Detta oavsett var jag bor,” stod det i ett mejl som mannen skickade en kort stund senare.

I mars hotade mannen med att spränga sitt hus ”och därtill några till fastigheter lite här och där i staden och ert kontor”.

En lång korridor med sittplatser utanför tingssalens dörrar.
Hyresnämnden i Sundsvall kommer att ta upp frågan kring om mannen i 60-årsåldern får bo kvar i slutet av augusti.

Stort obehag hos anställda

Bara en dryg vecka efter hotet om att spränga Gavlegårdarnas kontor sade bostadsbolaget upp mannens hyreskontrakt. I uppsägningen står det att hyresvärden har fått ett mycket stort antal hotfulla och allmänt otrevliga mejl och att de orsakat stort obehag hos hyresvärdens anställda.

Efter uppsägningen har fler hotfulla mejl kommit, och i maj fick mannen ett kontaktförbud som gäller en anställd hos Gavlegårdarna fram till november.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Gavlegårdarna som inte har velat kommentera ärendet, som kommer att tas upp av Hyresnämnden i Sundsvall i slutet av augusti.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om flera andra händelser där hyresgäster hotat sin värds personal. En 33-årig man i Lund hotade förra året sin hyresvärd LKF:s anställda under en förhandling i hyresnämnden, och mannen fick kontaktförbud efter att ha hotat ett vittne. En man i Klippans kommun hotade samma år hyresvärdens personal med en yxa i samband med att han fick en tillsägelse om att hans dörrmatta av brandsäkerhetsskäl inte fick ligga i trapphuset.

Fakta: När finns det risk att bli vräkt?

De vanligaste orsakerna är:

  • Obetald hyra. Om du inte betalar hyran i tid har hyresvärden goda grunder för att vräka dig. Det räcker med bara fem dagars försening för att riskera en uppsägning. Om värden säger upp ditt hyresavtal har du tre veckor på dig att betala skulden och återvinna hyresrätten. Då får du bo kvar.
  • Störningar. I flerfamiljshus anses det normalt med en viss ljudnivå. För att en störning ska kunna leda till uppsägning ska den räknas som allvarlig och ska styrkas med bevis.
  • Vanvård. Du som hyresgäst har vårdplikt för lägenheten och de utrymmen som hör till bostaden. Det innebär att du ska vara aktsam och hålla lägenheten i gott skick. Vanvård kan ge hyresvärden rätt att avhysa dig. Du är också skyldig att påtala fel och brister för att fastighetsägaren ska ha möjlighet att åtgärda dem. Du måste ge tillträde till lägenheten för att utföra reparationer.
  • Olovlig uthyrning. För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand behöver du ha värdens godkännande. Du får inte tjäna pengar på andrahandshyresgästen genom att ta ut för mycket i hyra. Förutom omedelbar uppsägning kan en olovlig uthyrning med orimligt hög hyra ge böter eller till och med fängelse upp till två år.
  • Brottslig verksamhet. Används hyresrätten för olaglig verksamhet, som förvaring av droger eller vapen till exempel, så har hyresvärden rätt att säga upp hyreskontraktet utan uppsägningstid.

 

Läs också Spottande hyresgäst blir av med lägenheten Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.