HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mannen sa upp kontraktet- misshandlad tvingas flytta

Halmstad Kvinnan misshandlades av sin man och begärde skilsmässa. Då flyttade mannen och sade upp kontraktet. Men kvinnan vill inte flytta.

Umgänget med mina barn betyder allt för mig. För mig är det viktigt att kunna erbjuda dem en trygg plats, skriver kvinnan i ett inlägg till hyresnämnden.
Eftersom hon inte flyttar från lägenheten i Halmstad har den mindre privata värden vänt sig till hyresnämnden för att få ett beslut på uppsägningen och eventuellt kunna begära vräkning. Kvinnan har tre barn.

I sitt inlägg berättar hon att hon blev misshandlad, begärde skilsmässa och att mannen då, som stod ensam på kontraktet, sade upp bostaden där han också ville korta uppsägningstiden. Det lyckades han med, strax före jul fick kvinnan en uppsägning med information om att hon måste flytta inom tio dagar. Kvinnan skriver att hon aldrig fått några klagomål.
De gånger det varit liv i lägenheten är när min man har misshandlat mig och jag har varit tvungen att ringa polisen på grund av att jag varit rädd för att bli misshandlad till döds.

Annons
Läs ocksåFick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Värden skriver i ett inlägg att de ”har förståelse för att XX har en tuff boendesituation”. Men att de inte ”skäligen” kan ”nöja sig med henne som hyresgäst”. Orsaken är att hon har en skuld hos kronofogden på cirka 80 000 kronor. Kvinnan har också fått veta att om hon bor kvar riskerar hon skadestånd för ”obehörigt nyttjande av lägenheten”.

Hyresnämnden tar upp ärendet i början av april.

Annons
Fakta: Hyresnämndens roll

Om en värd vill säga upp en hyresgäst på grund av t ex störningar, så måste värden ansöka i hyresnämnden om att avtalet ska upphöra, om inte hyresgästen godkänner uppsägningen. Det är hyresnämnden som enligt lag beslutar om hyresavtalet ska upphöra eller inte.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten.

När nämndens beslut eller hovrättens dom vunnit laga kraft, och hyresgästen inte flyttar ut, så kan värden begära handräckning hos kronofogdemyndigheten för vräkning.

Läs också Uppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Dömd gängledare mister lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.