Annons

Marcus snuvades på bytet i sista stund

Göteborg Bytet var godkänt, kontrakten underskrivna och Marcus Görsing hade sagt upp sin lägenhet. Då drog sig den andra hyresgästen ur. En hovrättsdom säger att ett byte ska anses bindande i det läget, men kommunala Bostadsbolaget har en annan åsikt.
Foto: Gustaf Görfelt
Irriterad. Marcus Görsing hade skrivit kontrakt och sagt upp sin gamla lägenhet när bytet blåstes av. Hans värd har annullerat uppsägningen, så han åker inte ut. Men han är tillbaka på ruta ett.

– Det tog ett halvår att genomföra den här bytesprocessen och jag tycker inte det är min skyldighet att börja om. Bostadsbolaget borde se till att hon byter med mig, eller ordna en annan lägenhet åt henne om hon inte vill ha min, säger Marcus Görsing.

Bakgrunden är denna: Marcus Görsing hyr en trea på Hedåsgatan, nära Korsvägen. Eftersom han studerar har Marcus börjat tycka att lägenheten är för stor och för dyr.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Genom en bytarsajt kommer han under 2019 i kontakt med en kvinna som hyr en mindre trea i innerstaden, 1 800 kronor billigare. De kommer överens om att byta. Under processens gång är kvinnan hemma hos Marcus Görsing fyra gånger för att fundera, mäta och planera. Han besöker hennes lägenhet en gång.

De båda skriver en gemensam bytesansökan till sina värdar. Både Marcus värd Familjebostäder och kvinnans värd Bostadsbolaget godkänner bytet.

I slutet av januari skriver de båda hyresgästerna under nya hyreskontrakt på varandras lägenheter. Marcus Görsing säger även upp sitt gamla kontrakt, på ett möte där kvinnan medverkar.

Läs ocksåValentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Sex dagar senare kommer kallduschen. Den andra hyresgästen drar sig ur. Hon har aldrig skrivit på någon uppsägning av sin lägenhet. Därför anser Bostadsbolaget att bytet är avblåst.

– Jag blev väldigt förvånad och ville veta vad som gäller juridiskt i ett sådant här läge. Därför gick jag till Hyresgästföreningen, säger Marcus Görsing.

Eftersom han blev medlem först i samband med att han sökte hjälp får han ingen biträdeshjälp av Hyresgästföreningen. Men föreningens jurister plockar ändå fram en dom från 2010.

Annons
Läs ocksåBytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten

Det fallet rör en situation i Göteborg med exakt samma tekniska förutsättningar.

Den gången ansåg både tingsrätt och hovrätt att bytet skulle anses genomfört. De tidigare hyresavtalen var avslutade i och med att nya hade undertecknats. Hovrättens dom överklagades till Högsta domstolen, som dock inte tog upp fallet till prövning.

– Jag skickade domarna till Bostadsbolaget. Då fick jag svar från en jurist från Störningsjouren som de anlitat. Hon var väldigt otrevlig och uppmanade mig att gå till domstol om jag inte var nöjd. Men varför skulle jag göra det, det här är ju redan prövat i domstol, säger Marcus Görsing.

När Hem & Hyra ringer Bostadsbolagets uthyrningschef Carina Dahlin vill hon inte kommentera beslutet att blåsa av bytet.

Visserligen tänker inte Bostadsbolaget göra något mer i saken på egen hand, men så länge bolaget inte vet om Marcus Görsing kommer att vidta juridiska åtgärder så anses ärendet inte avslutat.

– Så länge vi har ett pågående ärende vill jag inte uttala mig, säger Carina Dahlin.

Generellt sett, hur mycket betyder det för era beslut om det finns en hovrättsdom som rör ett liknande fall?

– Generellt tittar vi inte på hovrättsdomar när vi hanterar ärenden. Alla fall är olika. En dom kan ge vägledning, men den är inte avgörande för hur vi resonerar. Vi bedömer varje fall individuellt, säger Carina Dahlin.

Annons

Ellinor Rapp är juridisk talesperson på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Eftersom Hyresgästföreningen inte företräder Marcus Görsing har hon inte satt sig in i ärendets alla detaljer.

– Men det som beskrivs är en väldigt märklig situation. Om det upprättats ett skriftligt avtal så är det bindande. Det är inget som den ena parten bara kan gå och strimla. Jag förstår att man förväntar sig att kunna flytta in när det finns ett skriftligt hyresavtal, säger Ellinor Rapp.

Marcus Görsing har vid intervjutillfället inte bestämt än om han ska gå vidare på något vis.

Varför ger du inte bara upp och söker efter någon annan som vill byta?

– Jag tycker inte att jag ska behöva göra det, jag är helt oskyldig till att det blivit så här. Bostadsbolaget har låtit mig skriva under ett kontrakt utan att se till att hon sagt upp sitt. Sedan viftar de bara bort mig. Jag tycker det är oseriöst och ovärdigt ett stort kommunalt bostadsbolag.

FOTNOT: Inför publiceringen av artikeln säger Marcus Görsing att han väljer att inte gå vidare juridiskt, på grund av risken att få stå för rättegångskostnader. Hem & Hyra ringer då Carina Dahlin igen. Men hon säger att hon fortfarande vill avvakta med en kommentar.

Läs också Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden Det blev kaos när Jasmin gjorde ett direktbyte: ”Vi fick börja med att städa bort deras skit”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.