HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Marias lägenhet kommer rivas i sommar

Uppsala Maria bor sedan flera år på rivningskontrakt i studentlägenhet i Ultuna utanför Uppsala. Hon trodde att hon hade två år på sig att flytta ut, men i veckan fick hon reda på att husen ska rivas redan i sommar.
Foto: Privat
Stiftelsen Ultuna studentbostäder planerar att riva tre fastigheter på Kronåsvägen i Ultuna. På marken kommer tre nya hus att byggas.

– Konsekvensen av det här blir att 50 personer inte har någonstans att ta vägen, säger Maria som egentligen heter något annat.

Hon bor i en studentlägenhet på Kronåsvägen i Ultuna. Huset, liksom två andra byggnader på samma adress, ägs av Stiftelsen Ultuna Studentbostäder, SUSbo. De byggdes i början på 1960-talet och är i tämligen dåligt skick. Lägenheterna hyrs ut med rivningskontrakt i väntan på att husen ska rivas.

Läs ocksåArga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

Allt det här har Maria och de andra hyresgästerna hela tiden varit medvetna om.

– Men tidsplanen har alltid varit att det ska ske först om några år och att det ska gå ett halvår till ett år mellan gångerna. Mitt hus skulle rivas sist, i slutet på 2021, säger hon.

Men i veckan fick hyresgästerna ett helt annat besked hem i brevlådorna. Enligt den informationen kommer rivningen att ske i sommar, och alla tre husen ska rivas samtidigt. Totalt handlar det om 12 lägenheter och 24 dubbletter. På marken kommer SUSbo att uppföra nya hus med fler bostäder i, men exakt hur många och hur husen ska utformas är inte klart än.

Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

Beskedet innebär att Maria måste se sig om efter ett nytt boende till sommaren.

– Jag är inte så orolig för egen del. Men jag tänker på alla utbytesstudenter, många av dem saknar socialt nätverk i Sverige och vet inte hur saker funkar i ett annat land. Och nu när allt är så osäkert med coronaviruset kanske de inte kan resa hem, säger hon.

Enligt Stina Höglund, vd för SUSbo, är det trots informationen hyresgästerna fick hem i brevlådan osäkert om rivningen blir av i sommar.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

-Beslutet är preliminärt och kan fortfarande ändras. Men vi har fått in ett anbud från ett företag som anser att det är säkrare och mer kostnadseffektivt att riva alla husen på en gång. Så det är det troliga scenariot just nu, säger hon.

Vad händer med studenterna och forskarna som trodde att de skulle få bo kvar längre?

– Hyresgästerna har ju kvar sina ködagar hos oss och har en bra chans att få annat boende hos oss. Det kommer att finnas gott om lediga rum till hösten. Lägenheter däremot är det sämre med, säger Stina Höglund.

Enligt Martin Hansson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, är SUSbo i sin fulla rätt rent juridiskt att tidigarelägga rivningen. Men han håller med Maria att det inte är speciellt schysst mot hyresgästerna.

– De kan göra så, men vi tycker inte om att de gör så. Rivningskontrakt brukar skrivas för en månad i taget, och hyresgästen brukar avstå besittningsskyddet för den tiden. Om inte ska det vara tremånaders uppsägningstid som gäller, säger han.

Läs också De bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss” Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.