Annons

Marie Linder: Kommunerna bör tvångsinlösa oftare

Nyheter Hyresgästföreningens ordförande vill att förvärvslagen återinförs. Bostadsminister Mehmet Kaplan har däremot inga konkreta förslag på vad som ska göras.

Tusentals hyresgäster bor i vanskötta hus. Vissa av dem har skötts så illa att det är en hälsofara att bo i dem. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder ser en återinförd förvärvslag som ett sätt att skruva åt tumskruvarna kring de värsta värdarna.

Motivet till att lagen togs bort av alliansregeringen var att den inte fungerade. Dåliga hyresvärdar som ville köpa nya hus såg ofta till att ha en bulvan i bakfickan om de nekades att köpa en fastighet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Var den gamla lagen dåligt formulerad får den nya göras bättre. Människor och speciellt barn ska inte behöva bo i mögliga hus. Jag är beredd att lyfta frågan med regeringen, säger Marie Linder.

Annons

Många av de värsta värdarna har ägt sina hus länge och skulle inte påverkas av att förvärvslagen återinfördes. För att komma till rätta med dem vill Marie Linder att kommunerna oftare utnyttjar de möjligheter som miljölagstiftningen ger.

– Den ger möjlighet att gripa in ganska snabbt.

Läs ocksåVärsta värden vann över kommunen

I vissa fall kan kommunerna även försöka få fastigheten tvångsinlöst.Hyresgästföreningens roll vill Marie Linder stärka genom att vara väl organiserad ute i bostadsområdena. Genom att alla professioner i föreningen samverkar så ska det gå snabbare att komma åt de värdar som inte sköter om sina hus.
Hem & Hyra träffade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på en fastighetsmässa. Då hade han inte tid att svara och ombad oss mejla frågorna.

Annons

Efter flera påstötningar svarar han två och en halv vecka senare: ”Hyreslagen innehåller tvingande regler om lägenheters skick, och det finns även annan lagstiftning. Men myndigheter och andra kan givetvis inte nöja sig med detta, och inte jag heller. Vi måste se till att det är lätt för hyresgäster att i praktiken göra sina rättigheter gällande. Det här är frågor som jag tycker är mycket viktiga och som jag tror att vi kan behöva titta på framöver.”

Fakta: Dålig värd – så gör du

1, Anmäl problem till hyresvärden eller förvaltaren. Telefonnummer eller mejladress ska finnas på hyresavin eller i trappuppgången.

2, Gäller det inomhusmiljön, till exempel fukt, buller eller dålig luft, kan miljöförvaltningen gripa in. Ring den via din kommuns växel.

3, Om problemet inte blir löst kan du kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp. Telefonnumret är 0771–443 443.

4, Vägrar värden att åtgärda problemet kan hyresnämnden döma ut ett åtgärdsföreläggande. Hyresgästföreningen hjälper till med förberedelser och i nämnden.

Läs också Regeringen utreder oseriösa värdar Politiker ställer sig bakom tvångsinlösen av skandalhus Minister "bekymrad" över värsta värdarna "Värsta värden" betalade tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.