Annons

Markaffär i Linköping är laglig

Linköping Linköpings kommun bröt inte mot lagen när man beslutade att tilldela mark till det företag som köper drygt 1 000 lägenheter av Stångåstaden. Det har förvaltningsrätten slagit fast.

Det var i juni i år som samhällsbyggnadsnämnden beslutade att avsätta mark med plats för upp till cirka 375 nya lägenheter i Vallastaden och Djurgården. Att bygga nytt på den aktuella marken var ett av villkoren när en köpare till 1 088 av kommunala Stångåstadens och dotterbolaget Studentbostäders lägenheter utsågs. Affären ska enligt planerna träda i kraft 1 november.

Ett av kraven vid försäljningen var att köparen måste vara en aktör som inte redan i dag finns på fastighetsmarknaden i Linköping. 19 bolag erbjöds att lämna anbud och det blev i somras klart att det är Heimstaden som tar över lägenheterna och alltså även åtar sig att bygga nytt.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Två lokala hyresvärdar, Botrygg och Mannersons, överklagade kommunens beslut om marktilldelning till förvaltningsrätten. De menade bland annat att samhällsbyggnadsnämnden överskred sina befogenheter genom att låta Stångåstaden avgöra vilket företag som skulle få köpa marken. Bolagen ansåg också att nämnden brutit mot likställighetsprincipen som innebär att alla kommunmedlemmar måste behandlas lika om det inte finns speciella skäl för undantag.

Annons

Förvaltningsrätten avslår överklagandet och bedömer att inga lagbrott har begåtts från kommunens sida. Likställighetsprincipen gäller inte markanvisning, konstaterar rätten i sin dom. Då försäljningen av marken sker till marknadsmässigt pris finns inte heller något som tyder på att ett enskilt företag gynnas ekonomiskt. Inte heller kritiken mot att marktilldelningen överlämnats i Stångåstadens händer vinner något gehör hos förvaltningsrätten, som menar att det är politikerna i samhällsbyggnadsnämnden och inte bostadsbolaget som har fattat beslutet. Avtalen är dessutom undertecknade av kommunens mark- och exploateringschef, som har rätt att göra det enligt Linköpings kommuns delegationsordning.

I samband med att överklagandet lämnades in i juni beslutade förvaltningsrätten om inhibition, det vill säga att markaffären inte fick genomföras förrän rätten avgjort ärendet. Beslutet om inhibition har nu upphävts.

Annons
Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.
Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.