Annons

”Marknadshyror höjer hyran 63 procent”

Nyheter Om marknadshyror införs kan hyrorna i Stockholms stad höjas med i snitt 63 procent. Antalet socialbidragstagare tredubblas, liksom antalet vräkningar, enligt en ny rapport.

Hyresgästföreningen har gett konsultföretaget Ramböll i uppdrag att analysera vad marknadshyror kan få för ekonomiska konsekvenser.

Analysen utgår från att dagens system med kollektivt förhandlade hyror försvinner och ersätts med helt fri hyressättning och fria kontraktsvillkor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När ett hyreskontrakt ska förnyas skulle hyresvärden alltså själv kunna bestämma hyresnivå och villkor. Hyresgästen får antingen gå med på det eller flytta.

Ramböll har räknat med att hyrorna då stiger till samma nivåer som i dag tillåts vid andrahanduthyrning av bostadsrätter och som baseras på lägenheternas marknadsvärde plus avgifter.

Det innebär en hyreshöjning med i genomsnitt 63 procent i Stockholms stad och 40 procent i Stockholms län. 

Annons
Läs också

För en genomsnittlig trea på 65 kvadratmeter motsvarar det en höjning på drygt 5 000 kronor i månaden i Stockholms stad.

Hushållen få då en ökad hyreskostnad på 17,8 miljarder kronor per år enligt rapporten.

Till viss del kan hushållen kompenseras via bostadsbidrag och försörjningsstöd, men de förlorar också på flyttkostnader, ökade pendlingskostnader och annat. Ramböll räknar med att den totala kostnadsökningen för hyresgästerna landar på 17,4 miljarder kronor per år.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Vinnare skulle hyresvärdarna bli. Enligt det antagna scenariot får privata fastighetsägare ökade intäkter på 10,3 miljarder kronor per år och de allmännyttiga kommunala bolagen får ett tillskott på 7,4 miljarder kronor per år. En rejäl vinstaffär för kommunerna även om man räknar med att kommunerna också får ökade kostnader för försörjningsstöd, tillfälliga boenden och annat.

För sådana effekter skulle komma, enligt Rambölls beräkningar:

Annons
  • Antalet hushåll som har försörjningsstöd tredjubblas, från 20 500 till 65 600 hushåll.
  • Även antalet verkställda vräkningar på grund av hyresskulder mer än tredubblas.
  • Kommunerna måste ordna fler tillfälliga bostadslösningar för personer som inte kan skaffa egen bostad.

Ramböll påpekar i rapporten att man beskriver ett radikalt scenario som inte nödvändigtvis är realistiskt. Det är också begränsat till Stockholms län och slutsatserna kan inte direkt överföras till hela landet.

Hyresgästföreningen ordnade under måndagen ett seminarium om rapporten och skrev en artikel på DN debatt.

Hela rapporten Den svenska hyresmarknaden” finns här.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.