Annons

Marknadshyror och renoveringar debatterades i Folkets park

Malmö Modellen för hur hyrorna sätts i Malmö, den så kallade Malmömodellen, är en lagom variant av marknadshyror. Det tyckte John Eklöf (M), när Hyresgästföreningen bjöd in till bostadspolitisk debatt.
Foto: Kristina Wahlgren
Victoria Percovich Gutierrez från White Arkitekter modererade den bostadspolitiska debatten i Folkets park i Malmö igår onsdag.

I Malmö sitter sju partier i kommunfullmäktige. Hyresgästföreningen bjöd in fem partier – Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Moderaterna – med politiker från olika nivåer när de arrangerade bostadspolitisk debatt i Malmö igår onsdag, på temat ”Hur hög hyra klarar du?”. Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service, hade därför ett visst övertag när det kommer till den lokala politiken, i fall jämfört med riksdagspolitikerna Hillevi Larsson (S) och Allan Widman (L), som dock båda är från Malmö.

Vad de olika partierna har för planer för Malmös framtid fick publiken aldrig riktigt svar på men däremot diskuterades bland annat marknadshyror, möjligheterna att påverka och sätta press på privata fastighetsägare genom markanvisning, allmännyttans roll och så kallad renovräkning – ett begrepp som närmast är kopplat till situationen i Stockholm och Göteborg och som syftar till att fastighetsägare renoverar hela fastigheter och höjer hyrorna så att hyresgästerna inte har råd att bo kvar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Malmö har ett flertal privata fastighetsägare i stället som affärsidé att helrenovera och markant höja standarden på vakanta lägenheter för att därefter höja hyrorna, vilket också John Eklöf (M) påpekade.
– Jag har egen erfarenhet av det här med en hyresvärd i Malmö som utnyttjar bruksvärdessystemet för att kunna höja hyrorna så mycket som möjligt. Det är något man måste se över, sa John Eklöf (M).

Annons
På plats för att diskutera bostadspolitik var Märta Stenevi (MP), Hillevi Larsson (S), John Eklöf (M), Allan Widman (L) och Anders Skans (V).

Hyresgästföreningen driver just nu en massiv kampanj mot marknadshyror, vilket synts både på stan där personal och förtroendevalda delat ut information och i annonser. Utanför Folkets park, där debatten hölls, finns numera en graffitimålning med texten ”Nej till marknadshyror” beställd av Hyresgästföreningen. När marknadshyror kom på tal under debatten lyfte John Eklöf (M) fram Malmömodellen, som han kallade marknadshyror light, som det goda exemplet. Annars var det ingen i panelen som tyckte renodlade marknadshyror var en bra idé. Hillevi Larsson (S) lyfte fram Finland som ett skräckexempel.
– När man införde marknadshyror i Finland ökade hyrorna med 42 procent, sade hon.

Redan innan den partipolitiska debatten drog igång höll bland andra Anders Olshov, från tankesmedjan Intelligence Watch, ett inledande anförande. Han berättade bland annat om att den stora befolkningsökningen, som innebär ett hårt tryck på bostadsmarknaden, är den invandrade delen av befolkningen.
– Det handlar om människor med oerhört låg köpkraft. Att det blir obalans på bostadsmarknaden när befolkningen ökar så snabbt är inget konstigt utan vi får tränga ihop oss ett tag, sade han.
Anders Olshov föreslog också att kommunala bostadsbolag, och MKB särskilt, inte borde bygga så mycket nu i högkonjunktur när byggpriserna är som högst utan sprida ut sitt byggande lite. Det höll Märta Stenevi (MP) inte alls med om.
– MKB har kapital att kunna bygga både i hög- och lågkonjunktur, sade hon.

Annons
Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.
Val 2018: Marknadshyror
Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.