Annons

Marlene vill lämna spår

Ovanåker Listan på det författaren Marlene Johansson i Alfta är engagerad i är lång, mycket lång. Hon är aktiv i kommunen, landstinget, Svenska kyrkan och Hyresgästföreningen.
Marlene Johansson, förtroendevald och författare. Nu väntar hyresförhandlingarna och den fjärde boken. Foto: LENA MATTSSON

Nu drar hyresförhandlingarna igång också, hur i hela friden hinner du med allt?
– När man glöder för något så är det roligt att hålla på, det är grunden och jag tror ju på att tillsammans är vi starka och kan påverka. Mitt bästa knep när jag läser handlingar är att ta en sak i taget, då kan man koncentrera sig på bara det.

Har du alltid varit så här engagerad i politik och samhällsfrågor?
– Det var ständiga diskussioner när jag växte upp, pappa var väldigt aktiv så det har varit naturligt att hålla på. Det gäller att lämna efter sig några spår i sanden och att aldrig glömma att vi alla är pusselbitar som passar ihop på olika sätt i livet och i samhället.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Händer det att det blir krockar mellan dina uppdrag, till exempel i kommunen och Hyresgästföre­ningen?
– Det gäller att se upp och prioritera när man sitter på olika platser och framför allt att aldrig glömma att organisationen är viktigare än en själv.

Vilken är den viktigaste politiska frågan just nu?
– Det är att vi värnar hyresrätten. Folk ska kunna välja fritt hur de vill bo. Att man är sämre för att man hyr är bara gamla fördomar.

Annons

Dessutom skriver du böcker?
– Ja, det har blivit tre stycken hittills varav en är illustrerad med teckningar av ett av mina barnbarn. Fantasi har också alltid varit viktigt för mig. Utan fantasi skulle mitt liv vara bra tråkigt!

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Vad handlar dina böcker om?
– Den första handlar om ett lejon och en myra som blir kompisar, den andra handlar om ett par äppelbarn och så har jag skrivit om mig själv och min familj och den boken ska släkt och vänner få i julklapp.

Har du flera böcker på gång?
– Jo, vi har börjat på den fjärde som ska heta Elins spännande äventyr och handla om gemenskap.

Annons

Drömde du om att bli författare när du själv var barn?
– Jag ville bli småskollärarinna när jag var liten. Men kärleken kom emellan!

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Ångrar du det valet?
– Nej, inte alls, familjen är väldigt viktig för mig. Det hade aldrig gått att läsa i Gävle och ha familj samtidigt. Jag blev undersköterska istället och det har inte varit dumt det heller!

Fakta: Marlene Johansson

Ålder: 68 år. Bor: I hyrestvåa i Alfta.Aktuell: Ska snart börja hyresförhandla. Har just blivit klar med sin tredje bok och börjat med den fjärde. Familj: Gift med Sven. Tre barn och nio barnbarn. Övrigt: Marlene är född strax efter andra världskriget och är döpt efter sången Lili Marleen som var en mycket populär sång då.

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.