HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mats pub är hans hemliga krypin

Västmanland I ett gammalt hönshus har hyresgästen Mats Linderborg inrett en egen pub och "mansgrotta" i brittisk stil. Här samlar han sina vänner men har också tillfälle till välbehövlig vila.

Lantbruket Gillberga gård i Dingtuna utanför Västerås har anor ända från 1700-talet, då det var jaktstuga åt drottning Kristina. Mats Linderborg och hans familj hyr ett rött hus ett stenkast från mangårdsbyggnaden. Tvärs över gårdsplanen ligger det som tidigare var hönshus, men som nu har fyllts med nytt innehåll. ”The Excise Man Inn” har Mats Linderborg döpt sin pub till, skattmasens pub på svenska.

Själva pubdelen, som är det första man kommer in i när man öppnat den svartmålade bräddörren, byggde han för tolv år sedan. Kranen, som leder till ett fat där han sommartid förvarar 30 liter Guinness åt gången, är lokalens självklara mittpunkt. Förrförra året utökade han utrymmet med en ”man cave” som han kallar det, hans privata krypin som är uthusets andra rum. ”My cave, my rules”, står det på en skylt på väggen.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Det är en ombonad värld med mjuk heltäckningsmatta, antika böcker och whiskyflaskor på hyllor längs väggarna, tavlor med skepp och ett svärd som prydnad på väggen och en fejkbrasa.

– Bonden hade grejer här innan, från golv till tak. Vi rev taket och höjde det. Då ramlade det ner ett duvbo, minns Mats.
Han stöder sig på en krycka. Mats jobbade tidigare som kranförare. Men i en arbetsplats­olycka 2015 fick han tre väggar över sig och tillbringade månader på sjukhus. Livet tog en ny vändning och han är numera sjukpensionär.

Läs ocksåAirbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusketHåkan Hellström är en av de akter som dragit storpublik till Ullevi om somrarna. Lägenheten som hyrdes ut utan lov via uthyrningssajten Airbnb ligger bara ett stenkast härifrån.

Dagen till ära har han klätt sig i favoritkilten med grönblå rutor från klanen Mackenzie. Många törs inte bära kilt av rädsla för omgivingens reaktioner, säger han.

– Men är man en riktig karl, då vågar man.

Vid ett av de små fönstren står en säng. Mats tycker att den påminner om en koj i en kaptenshytt. En av sviterna efter olyckan är att han lider av hjärntrötthet. För att få lugn och ro har grottan blivit en reträttplats.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Så fort jag kommer in hit nollställs allt, jag tänker inte ett dugg här inne.

Han uppskattar ordning och reda och konstaterar att inredningen är ”exakt som jag vill ha den”. Idéerna står han själv för medan en snickarkompis har hjälpt honom att förverkliga dem. Det som kostade mest var målarfärgen, det mesta annat har han fyndat billigt på Blocket.

– Allt bara fanns i huvudet. Men jag gillar det brittiska stuket, säger Mats som älskar allt som har med Skottland att göra.

På somrarna kommer kompisar förbi och hjälper honom dricka upp ölen, som Mats bjuder på. För att sälja skulle han behöva utskänkningstillstånd, vilket är svårt att få. Hyresvärden uppskattar Mats initiativ och är glad att lokalen kommer till användning.

– Visst kan jag öppna en burk Guinness. Men hur kul är det? Inget är som att hälla upp en egen Guinness direkt ur tappen, då får det kosta lite extra.
Mansgrotta i all ära, men barnen tycker det är mysigt att komma och hälsa på i det före detta hönshuset. Och frun Elena kommer snart få en studieplats här.

– Ett engelskt skrivbord med grön skiva och mässingslampa ska hon få, säger han.

Fakta: Mats Linderborg

Ålder: 46.
Bor: I ett hus han och familjen hyr på Gillberga gård i Dingtuna utanför Västerås.
Familj: Fru och tre barn, 9, 9 och 14 år.
Gör: Sjukpensionär efter en arbetsplatsolycka. Tidigare kranförare.
Gillar: Skottland, whisky och ölet Guinness.

Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.