HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mattias fixade nytt kontrakt åt sin hyresgäst: ”svärmorsdröm för hyresvärdar”

Göteborg Världens bästa hyresgäst. Det var rubriken som Mattias Petter Johansson satte på en annons – för att hjälpa sin hyresgäst Mohammed. Resultatet lät inte vänta på sig.
Mattias Petter Johansson ville ordna ett nytt boende åt sin andrahandshyresgäst innan han sa upp honom, och ansträngde sig mer än de flesta: genom att fixa och sprida en annons med ypperliga referenser.
Mattias Petter Johansson ville ordna ett nytt boende åt sin andrahandshyresgäst innan han sa upp honom, och ansträngde sig mer än de flesta: genom att fixa och sprida en annons med ypperliga referenser.

Hur fick du den här idén?
– Jag vet hur tuff andrahandsmarknaden kan vara. Själv hade jag fem olika lägenheter på tre år i Göteborg. Så när min andrahandshyresgäst Mohammed behövde hjälp var det självklart för mig att hjälpa till. Jag hade också ett krasst egenintresse i att Mohammed snabbt skulle få ett nytt kontrakt. Efter flera år har jag bestämt mig för att sälja min lägenhet i Olskroken och på allvar satsa på Stockholm.

Hur gick du till väga?
– Jag startade en hemsida, världensbästahyresgast.se och berättade om vad som faktiskt är världens bästa hyresgäst. Mohammed pluggar till läkare, han betalar hyran som en maskin och är dessutom väldigt trevlig.

Läs ocksåHyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordellCollage av trappuppgång, nycklar och pengar. En röd stämpeltext: Dömd. Koppleri.

Du tog också till ett litet nytt grepp, hittelön?
– Ja precis. Mina vänner delade såklart mitt inlägg på Facebook och länken. Men för att engagera fler tänkte jag att det skulle vara bra med ett ekonomiskt incitament. Det gjorde att annonsen spreds och Mohammed har nu fått ett nytt kontrakt. Det känns underbart!

Annonsen på Facebook utlovade hittelön, och gav snabbt resultat.
Annonsen på Facebook utlovade hittelön, och gav snabbt resultat.

Mohammed vill inte medverka med bild och efternamn, men säger så här till Hem & Hyra:

– Jag är så himla glad över att Mattias gjorde det här för mig. Jag har varit på sex visningar och har precis skrivit kontrakt på en lägenhet till 2023. Utan Mattias hjälp vet jag inte hur det hade gått, säger Mohammed.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Vad har du fått för reaktioner, Mattias?
– Jag är känd för att lösa saker på lite udda sätt. Men när man tänker på det … förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst är egentligen något väldigt intimt och vackert. Ofta springer vi bara förbi människor i vår närhet, i stället för att stanna upp och ta vara på de relationerna.

Men pengar är ju involverat mellan hyresgäst och hyresvärd?
– Precis, det är nog därför så många bara ser det som en pengatransaktion och ett kontrakt. Men jag är väldigt glad att jag fick lära känna Mohammed, vi har varit ute och käkat ihop. Jag hade aldrig rekommenderat en andrahandshyresgäst till någon annan om jag inte var 100 på att det här faktiskt är världens bästa hyresgäst.

I annonsen intygar Mattias att Mohammed har "betalat hyran som en maskin" och att han är en "svärmorsdröm för hyresvärdar".
I annonsen intygar Mattias att Mohammed har ”betalat hyran som en maskin” och att han är en ”svärmorsdröm för hyresvärdar”.

Vad har du för råd till bostadssökande?
– Se till att få en bra relation med din hyresvärd och tveka inte att be om referenser. Man behöver kanske inte ta det så långt som jag gjorde, med hemsida och hittelön, men det hjälper mycket om en hyresvärd kan säga till en annan värd att den här killen eller tjejen faktiskt är att lita på.

Fick du betala ut någon hittelön i slutändan?
– Haha, nä det slapp jag. Mohammed visade min annons för en hyresvärd och det räckte ­tydligen. Jag hade inte gjort det här för vilken hyresgäst som helst. Jag menar verkligen av hela mitt hjärta, han ÄR världens bästa hyresgäst!

Läs också Nu åtalas första västsvensken: Ägde villa för miljoner – hyrde ut sin hyresrätt svart till ockerhyra Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.