”Medelklassgetton måste blandas upp”
Medan Stockholm ägnat sig åt förtätning av bebyggelsen under de senaste åren har byggandet nästan stått stilla i flera av de mera välmående villaförorterna.
– Många politiker vill inte importera nya folkgrupper. De är rädda för en ny befolkningsstruktur. I stockholmsområdet finns det mest byggbar mark i nordost, i kommunerna Lidingö, Täby, Vallentuna och Österåker, men där byggs inga hyresrätter alls, säger Anders Johansson, styrelseledamot i Sabo, de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, som under de senaste åren byggt flest hyresrätter i landet, räknat per invånare.
Han var en av deltagarna på seminariet Hur kan Sverige växa? Ett samtal om bostadsbyggande som möjlighet för tillväxt och utveckling, arrangerat av Hyresgästföreningen.
Johansson beskrev hur till exempel de som städar och tar hand om gamla i de här områdena pendlar dit och därifrån.
– Det har skapats renodlade medelklassgetton kring våra storstäder. I städer som fungerar bra har man inte den här uppdelningen. Vi måste blanda näringslivstoppar och städerskor med kulturpersoner och arbetare.
Jonas Milton, vd på arbetsgivarorganisationen Almega, höll med om att marknadsmekanismerna fungerat dåligt på bostadsmarknaden och ser de senaste 60-70 årens bostadspolitik som ett misslyckande.
– I dag är politikerna rädda för de här frågorna. Det finns så många särintressen att det blir skit hur de än gör. Jag tror tyvärr inte att vi kan bygga bort bostadsbristen i Stockholm på 50 år. Men vi kan inte ha den här typen av social segregation, sade han.
Elisabet Blaus Rendahl, utredare på Sektionen för byggnadsplanering vid Stockholms universitet, hade också noterat att vissa kommuner inte skapat några nya hyresrätter.
– Både Täby och Danderyd ligger bra till för studentbostäder, men de är nog inte så intresserade av studenter, konstaterade hon.
För universitetet har bristen på bostäder inneburit en stor begränsning i möjligheterna att ta emot studenter från utlandet och övriga landet.
– Hela 60 procent av våra studenter är Stockholmare. Det betyder att vi inte får de bästa studenterna utan de som har bostad här, resonerade Elisabet Blaus Rendahl.
Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, berömde Sigtuna för förmågan att bygga mycket hyresrätter och Växjö för att de bestämt sig för att skapa hyreslägenheter för utvalda grupper.
– Det visar att bostadsbristen enbart är en fråga om politiska beslut, sa hon.