HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medlemslån kan bli räddningen om det krisar

Nyheter Olika lån och möbler på kredit. Plötsligt var Christophers och Jennys ekonomi i gungning. Tack vare Hyresgästföreningens medlemslån hamnade de på grön kvist igen.
Christopher och Jenny har varit ett par i över 20 år, och gifta sedan sommaren 2016. Men 210 000 kronor i lån, till hög ränta, satte relationen på prov.

Med skogen inpå knuten och utsikt över Sveriges äldsta badort, Gustafsberg i Uddevalla, bor Christopher och Jenny Ulvljung. Det röda huset som de hyr och delar tillsammans med andra familjer har dessutom en stor prunkande trädgård.
Att bo så här nära naturen ser Christopher och Jenny som en ”gudagåva” och när de strosar runt där i trädgården, rensar bland kryddorna, skojar och skrattar saknas moln på deras himmel. Förra vintern var det däremot inte lika ljust och lyckligt när en rad omständigheter bidrog till att deras ekonomi havererade.

Det hela började med att paret, som då bodde i Malmö, flyttade till Uddevalla där Jenny fått jobb. Lägenheten var betydligt större än den de haft tidigare och de tog lån för att köpa nya möbler. Ungefär samtidigt låg Christopher, som är kock, i startgroparna för att starta eget. Tanken var att sälja fritidskläder anpassade för restaurangpersonal. Christopher tog lån för att köpa provkläder, dator och en del annat. Men mitt i planeringen fick hans älskade mormor en stroke. Sorgen tog över och livet sattes på vänt.

Läs ocksåLista: Här har flest skulder hos Kronofogden

– När jag efter två, tre månader orkade ta itu med allt igen hade det dykt upp konkurrerande företag. Jag hade blivit förbikörd, men lånen var ju kvar, säger Christopher.

Skulderna grävde allt djupare hål samtidigt som Jenny bara hade en timanställning och dessutom var deltidssjukskriven.

– Det var verkligen ett ekonomiskt trängt läge, säger Christopher och berättar hur situationen även smittade av sig på deras relation.

Läs ocksåÖstersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd

– Vi var ganska korta i tonen mot varandra, säger han och Jenny nickar instämmande.

– Tur att vi har varit tillsammans länge, annars hade det varit kört, säger hon.

Lösningen på problemen dök upp i våras när Christopher en dag satt och bläddrade i Hem & Hyra. Han såg en annons om det nya medlemslånet och tänkte att det var värt ett försök. Han fyllde i ansökan och fick svar nästan med en gång.

Läs ocksåMedlemstappet som en uddamålsförlust

– Det var en otrolig lättnad när de ringde och sa okej. Med hjälp av lånet sänktes vår månadskostnad med 5 800 kronor, säger han.

Från en ränta på cirka 19 procent samlades nu alla lån till ett lån och den nya räntan blev 4,2 procent. Skuldbördan lättades från 9 000 kronor i månaden till 3 200 kronor. Strax därefter fick Jenny fast jobb. Ljuset kom tillbaka och nu kan de äntligen planera för framtiden. Och spara.

–Drömmen är ett eget hus långt ut i ingenstans, säger Christopher.

Fakta: Så fungerar medlemslånet
  • För att låna krävs tillsvidareanställning samt att hushållet har en gemensam årsinkomst på minst 250 000 kronor. Du får inte ha betalningsanmärkningar.
  • Det görs även en budget för att se att lånet ryms inom hushållets ekonomi.
  • Lånebeloppet är från 50 000 till
  • 350 000 kronor och betalas tillbaka på 2-12 år.
  • Medlemsrabatten är 0,5 procent-enheter. Räntenivån sätts individuellt. Beroende på hushållets ekonomi i övrigt varierar räntan – just nu 3,2-9,9 procent.
  • Generellt ökar chansen att beviljas lån om två personer i ett hushåll ansöker.gemensamt.
Läs också Norrlands medlemmar fick hjälp värt miljoner Så påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.