Annons

Medlemspengar går till oljebolag

Nyheter ​Trots sin miljöpolicy investerar Hyresgästföreningen miljontals kronor i oljebolag som BP och Statoil.

Hyresgästföreningen förhandlar inte bara din hyra. Föreningen förvaltar även medlemmarnas pengar. Mycket pengar. Hyresgästföreningen äger tillgångar för en miljard kronor och investeringarna är spridda på bland annat fastigheter i Stockholm city, fritidshus i Sälen och en rad aktier i såväl svenska som utländska bolag. Förra året ökade värdet på placeringarna med över 40 miljoner kronor.

Aktieinnehavet uppgår till 215 miljoner kronor och placeringspolicyn förbjuder bland annat investeringar i bolag förknippade med porr, barnarbete och dålig miljöhänsyn. Trots det har föreningen köpt aktier i oljebolag för drygt sju miljoner kronor. Ett av bolagen är BP som förra året var ansvarigt för en av de största miljökatastroferna genom tiderna. En explosion på en oljeplattform i Mexikanska golfen orsakade elva människors död och 780 miljoner liter olja läckte ut i vattnet. Konsekvenserna för miljön i området var förödande och de ekonomiska kostnaderna enorma.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Även det norska oljebolaget Statoil lockar Hyresgästföreningen. Det trots att bolagets främsta intäktskälla är fossila bränslen som knappast kan sägas bidra till en bättre miljö.
Ett annat av Hyresgästföreningens bolag, stålbolaget SSAB, släpper ut mest koldioxid i Sverige och har pekats ut som landets största klimatbov.

Barbro Engman är ordförande i Hyresgästföreningen:
– Det är en svår balansgång, men alla bolag har en påverkan på miljön. Det viktiga är att de jobbar aktivt med miljöfrågorna och lever upp till samhällets krav.
Men varför investerar ni i oljebranschen över huvud taget?
– Miljöfrågorna är jättesvåra att jobba med och det går inte att kategoriskt säga nej till hela branscher. Då skulle det i slutändan inte finnas något kvar att investera i. 

Annons
Policyn: ”Hyresgästföreningen får inte investera i bolag förknippade med: vapen, tobak, alkohol, spel, porr, våld, barnarbete, dålig miljöhänsyn, dålig arbetsmiljö, förvaltande av bostäder.”
 
Greenpeace: ”Direkt miljöfarligt”
Jesper Liveröd är pressansvarig på Greenpeace. Han ger inte mycket för Hyresgästföreningens policy.
– Precis som med vapenindustrin går det inte att blunda för vad företagens produkter ställer till med. Oljebolagen bidrar i högsta grad till mänsklighetens mest akuta hot, klimatförändringen, säger han.
Greenpeace håller just nu på med en kampanj för att sätta fokus på Statoils utvinning av oljesand i Kanada, något som organisationen kallar för ett av de i särklass smutsigaste energiprojekten någonsin.
Hör bolag som BP och Statoil hemma i en aktieportfölj som ska värna om miljön?
– Nej, snarare tvärtom. Många placerare gör sig av med aktierna för att de inte vill förknippas med något så omoraliskt och destruktivt. De inser att det är dåligt för varumärket,

Läs också Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.