HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medling om hyrorna i Östersund – parterna kommer inte överens

Östersund Hyresgästföreningen och det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem kommer ingen vart i förhandlingarna om hur mycket mer hyresgästerna ska betala i hyra 2021. Östersundshem överlåter nu till Hyresmarknadskommittén, HMK, att avgöra saken.
I slutet på förra veckan signerade parterna avtalet om en hyreshöjning på 1,33 procent från och med 1 mars 2021.

Östersundshem kräver 1,90 procent mer i hyra från 1 mars.

Yrkandet motiveras av Östersundshem genom att bland annat hänvisa till ökade kostnader för till exempel vatten, fjärrvärme och avfall.
Utöver det menar Östersundshem att priserna för ”byggrelaterade tjänster” har gått upp och att man måste ta höjd för detta i budgeten – för ett kunna upprätthålla ett bra underhåll som matchar hyresgästernas förväntningar.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Hasse Dahl, som företräder hyresgästerna i egenskap av förhandlare åt Hyresgästföreningen, menar att Östersundshem ”blåser upp siffrorna” för att motivera en högre hyreshöjning än nödvändigt.
– Eftersom man på grund av pandemin inte kunde genomföra det planerade underhållet förra året så borde de pengarna finnas kvar i pengapåsen, eller hur? Det är ju öronmärkta kronor från en tidigare hyreshöjning med samma motivering. Vart har de pengarna annars tagit vägen kan man undra, säger han.

Östersundshems vd Kenneth Karlsson försvarar yrkandet som fullt rimligt, eftersom det inte sticker ut i förhållande till andra bolags krav.

Statistiken för Jämtlands bostadsbolags yrkanden för 2021 visar också att Östersundshems krav ligger någonstans i mitten. Yrkandena har hittills varit mellan 1,50 och 2,70 i länet. Toppat av Årehus som från början krävde rekordhöga 6,40 procent.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

Alla hyreshöjningar har dock hamnat under en procent efter avslutade förhandlingar.

Hasse Dahl på Hyresgästföreningen ifrågasätter ändå Östersundshems yrkande eftersom han inte tycker att det är skäligt sett till bolagets stabila ekonomi.

– Andra bostadsbolag vi förhandlat med i år i Jämtland, förhandlingar som rört cirka 7 000 lägenheter totalt, har tagit hänsyn till den rådande pandemin som påverkar hyresgästernas ekonomi. Varför tar inte Östersundshem, som dessutom är ett ekonomiskt starkt bolag, sitt ansvar som alla andra, undrar förhandlare Hasse Dahl.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Yrkandet i sig hade ändå inte behövt vara problematiskt, om parterna hade kunnat förhandla om det. Men enligt Hasse Dahl har inte Östersundshem velat vika en tum, vilket skapat ett omöjligt förhandlingsklimat.

– Förhandlingarna inleddes den 17 december. Hade Östersundshem under den här tiden visat lite samarbetsvilja hade vi kunnat komma överens lokalt utan att behöva blanda in Hyresmarknadskommittén. Det är särskilt tråkigt för hyresgästerna som nu riskerar att få retroaktiva hyror och en ännu större ekonomisk orolig situation, säger Hasse Dahl.

Östersundshem å sin sida meddelar i ett pressutskick att man ”trots ett flertal sammanträden och goda försök” nu känner sig tvungen att låta medlingsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK, kliva in på plan och ta över för att parterna ska nå ett slutgiltigt resultat.

Normalt sett brukar den årliga hyresjusteringen träda i kraft den 1 mars, men utifrån den stundande medlingsprocessen väntas nu alltså en viss fördröjning för 2021.
För hyresgästerna i bostadsbolagets cirka 4 000 lägenheter innebär det att den årliga hyreshöjningen faktureras i efterhand.

I fjol höjde Östersundshem hyran med 1,75 procent.
Bostadsbolagets vd Kenneth Karlsson kommenterade då i ett pressutskick:
– Höjningen är en god början, och samtalsklimatet mellan parterna har varit
konstruktivt.

Fakta: Hyresmarknadskommittén (HMK)

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.