Annons

Medling om hyrorna i Östersund – parterna kommer inte överens

Östersund Hyresgästföreningen och det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem kommer ingen vart i förhandlingarna om hur mycket mer hyresgästerna ska betala i hyra 2021. Östersundshem överlåter nu till Hyresmarknadskommittén, HMK, att avgöra saken.
I slutet på förra veckan signerade parterna avtalet om en hyreshöjning på 1,33 procent från och med 1 mars 2021.

Östersundshem kräver 1,90 procent mer i hyra från 1 mars.

Yrkandet motiveras av Östersundshem genom att bland annat hänvisa till ökade kostnader för till exempel vatten, fjärrvärme och avfall.
Utöver det menar Östersundshem att priserna för ”byggrelaterade tjänster” har gått upp och att man måste ta höjd för detta i budgeten – för ett kunna upprätthålla ett bra underhåll som matchar hyresgästernas förväntningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hasse Dahl, som företräder hyresgästerna i egenskap av förhandlare åt Hyresgästföreningen, menar att Östersundshem ”blåser upp siffrorna” för att motivera en högre hyreshöjning än nödvändigt.
– Eftersom man på grund av pandemin inte kunde genomföra det planerade underhållet förra året så borde de pengarna finnas kvar i pengapåsen, eller hur? Det är ju öronmärkta kronor från en tidigare hyreshöjning med samma motivering. Vart har de pengarna annars tagit vägen kan man undra, säger han.

Östersundshems vd Kenneth Karlsson försvarar yrkandet som fullt rimligt, eftersom det inte sticker ut i förhållande till andra bolags krav.

Statistiken för Jämtlands bostadsbolags yrkanden för 2021 visar också att Östersundshems krav ligger någonstans i mitten. Yrkandena har hittills varit mellan 1,50 och 2,70 i länet. Toppat av Årehus som från början krävde rekordhöga 6,40 procent.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Alla hyreshöjningar har dock hamnat under en procent efter avslutade förhandlingar.

Hasse Dahl på Hyresgästföreningen ifrågasätter ändå Östersundshems yrkande eftersom han inte tycker att det är skäligt sett till bolagets stabila ekonomi.

– Andra bostadsbolag vi förhandlat med i år i Jämtland, förhandlingar som rört cirka 7 000 lägenheter totalt, har tagit hänsyn till den rådande pandemin som påverkar hyresgästernas ekonomi. Varför tar inte Östersundshem, som dessutom är ett ekonomiskt starkt bolag, sitt ansvar som alla andra, undrar förhandlare Hasse Dahl.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Yrkandet i sig hade ändå inte behövt vara problematiskt, om parterna hade kunnat förhandla om det. Men enligt Hasse Dahl har inte Östersundshem velat vika en tum, vilket skapat ett omöjligt förhandlingsklimat.

– Förhandlingarna inleddes den 17 december. Hade Östersundshem under den här tiden visat lite samarbetsvilja hade vi kunnat komma överens lokalt utan att behöva blanda in Hyresmarknadskommittén. Det är särskilt tråkigt för hyresgästerna som nu riskerar att få retroaktiva hyror och en ännu större ekonomisk orolig situation, säger Hasse Dahl.

Annons

Östersundshem å sin sida meddelar i ett pressutskick att man ”trots ett flertal sammanträden och goda försök” nu känner sig tvungen att låta medlingsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK, kliva in på plan och ta över för att parterna ska nå ett slutgiltigt resultat.

Normalt sett brukar den årliga hyresjusteringen träda i kraft den 1 mars, men utifrån den stundande medlingsprocessen väntas nu alltså en viss fördröjning för 2021.
För hyresgästerna i bostadsbolagets cirka 4 000 lägenheter innebär det att den årliga hyreshöjningen faktureras i efterhand.

I fjol höjde Östersundshem hyran med 1,75 procent.
Bostadsbolagets vd Kenneth Karlsson kommenterade då i ett pressutskick:
– Höjningen är en god början, och samtalsklimatet mellan parterna har varit
konstruktivt.

Fakta: Hyresmarknadskommittén (HMK)

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.