Mer oro på kvällen om du bor i lägenhet

Nyheter Du som bor i lägenhet drabbas oftare av stöld och misshandel samt har lägre förtroende för rättsväsendet än andra. Men det har skett en ljusning på samtliga punkter, redovisar Brå.

Svenskarna har blivit märkbart tryggare de senaste sju åren. I dag känner var sjunde medborgare otrygghet när de rör sig utomhus i sitt bostadsområde sent på kvällen, jämfört med drygt var femte år 2006.

Likt tidigare år ser situationen dock fortfarande något sämre ut för människor i lägenhet jämfört med andra boendeformer, visar Brås nationella trygghetsundersökning.

Läs ocksåUteplatser betydelsefulla – även för grannarna: "Att se grönska från fönstret har en hälsoeffekt”Anna Bengtsson i ljust uppsatt hår, en grön mönstrad klänning med bin på och en gul kofta, halvsitter på ett balkongräcke i sten. I bakgrunden syns en stor gräsmatta och buskar, träd, skog. Anna Bengtsson har forskat kring betydelsen av kontakt med utemiljön. Att ha en uteplats är betydelsefullt på flera sätt för den fysiska och psykiska hälsan och för att känna trygghet.

Som hyresgäst är du lite mer utsatt för brott, lite mindre trygg ditt eget bostadsområde på kvällen och oroas oftare för att bli överfallen.

Du har sannolikt även något lägre förtroende för lagens väktare än din kollega i villa eller radhus.

Med viss rätta.

Läs ocksåPolisen Camilla om thaisalongerna: "En del sexköpare är helt likgiltiga"Bildcollage med en kvinna som står med ryggen mot kameran, en "open-skylt" som thaisalonger brukar använda och en säng i ett massagerum.

– Vad man kan se är att det genomgående ser lite sämre ut för personer som bor i flerfamiljshus än i småhus. Man är lite otryggare. Och det hänger ju ihop, eftersom den här gruppen är mer utsatt för brott, säger Åsa Irlander, utredare på Brå.

Generellt är du som hyresgäst något mer utsatt för egendomsbrott. En viss tröst är dock att villaägaren faktiskt löper större risk för ett bostadsinbrott – och är av samma anledning mer orolig över ett sådant scenario.

Varför folk i lägenhet drabbas oftare av brott har flera demografiska förklaringar. Unga människor är till exempel andelsmässigt mest utsatta för vålds- och sexbrott samt rån och bor till stor del i flerfamiljshus.

Läs ocksåOla bodde granne med "bordellen i källaren": Hörde ung man erkänna för polisenBildcollage: Man som tittar in i kameran syns på bilden liksom britsen i ett massagerum

Men hela svaret står inte att finna inom fördelningen av befolkningen. Mycket talar för att själva boendeformen med flerbostadshus kan vara kopplad till brottslighet och trygghet, berättar Åsa Irlander.

– Mönstret kvarstår även om man rensar bort skillnad i ålder, utbildning, härkomst, om man bor i stad eller på landsbygd samt om man lever ensam eller inte. Men såklart spelar demografiska skillnader en stor roll.

Även för hushåll i flerfamiljshus har trenden varit positiv sedan mitten av 2000-talet. År 2005 hade 3,9 procent av samtliga boende i flerfamiljshus utsatts för misshandel. 2012 var siffran 2,8 procent.

Känslan av otrygghet bland personer i lägenhet har under jämförbar tid dessutom minskat från att omfatta 29 procent av befolkningen till 22 procent.

Fakta: Bättre med tiden

Andel otrygga:2006:Flerfamiljshus: 29 procentSmåhus: 14 procent2013:Flerfamiljshus: 22 procentSmåhus: 9 procent

Andel utsatta för misshandel:2005:Flerfamiljshus: 3,9 procentSmåhus: 1,7 procent2012:Flerfamiljshus: 2,8 procentSmåhus: 1,2 procent

Källa: Brå

Fakta: Så drabbades svenskarna

Misshandel:2,8 procent av befolkningen boendes i flerfamiljshus utsattes för misshandel 2012.1,2 procent av befolkningen boendes i småhus utsattes för misshandel 2012.

Stöldbrott*: 10,6 procent av befolkningen boendes i flerfamiljshus utsattes för stöldbrott 2012.7,7 procent av befolkningen boendes i småhus utsattes för stöldbrott 2012.

Otrygghet:22 procent av befolkningen boendes i flerfamiljshus kände sig otrygga 2013.9 procent av befolkningen boendes i småhus kände sig otrygga 2013.

Källa: Brå

*Inbrott i/stöld av bostad, bil och cykel

Läs också Allmännyttans expert: Tveksamt hyra ut till thaisalonger – nackdelarna överväger Kommunala bostadsbolag hyr ut till förtäckta bordeller: Nöjesprofilen en av kunderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.