”Mer renovering med Rot-avdrag”
18 mars 2009 kl 16:19
Västra Götaland
9 av 10 privata fastighetsägare skulle investera mer i sina fastigheter om regeringens Rot-avdrag även gällde hyreshus. Det visar en enkätundersökning som Fastighetsägarna genomfört bland sina medlemmar i västra och södra Sverige.
- Regeringen har här en fantastisk chans att till en i sammanhanget obetydlig kostnad rädda tusentals byggarbetstillfällen och samtidigt få stora delar av landets fastighetsbestånd mer energieffektivt inför framtiden, säger Magnus Ersman, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna i Göteborg.
– Att inte ta till vara på denna möjlighet skulle i det närmaste vara ansvarslöst.
I början av året frågade Fastighetsägarna 100 av sina väst- och sydsvenska medlemmar om de skulle investera mer i underhåll, ombyggnader och reparationer om regeringens Rot-avdrag även gällde hyreshus. 91 av de 100 svarade ja och av dem var det närmare 80 procent som uppgav att de främst skulle satsa på miljö- och energiåtgärder.
Närmare hälften bedömde också att deras investeringar skulle öka betydligt mer under både 2009 och 2010 om de fick tillgång till Rot-avdraget.
Ungefär 20 procent sade även att de skulle satsa mer på att öka tillgängligheten i sina fastigheter och därmed underlätta för till exempel äldre hyresgäster att kunna bo kvar.
Redan när regeringen presenterade sitt Rot-avdrag i slutet av förra året möttes det av stark kritik från såväl Hyresgästföreningen som från privata och kommunala hyresvärdar. Samtliga ansåg att avdraget, som enbart gäller villa- och fritidshusägare samt bostadsrättsinnehavare, missgynnar hyresrätten och ytterligare förstärker skillnaderna mellan de olika boendeformerna.
Såväl Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, som de privata fastighetsägarna påpekade också att effekten på byggsektorn skulle bli betydligt större och därmed bidra till att snabbare vända konjunkturen.
Men regeringen har hittills ställt sig kallsinnig till organisationernas krav på att låta avdraget omfatta även hyresrätter.
– Jag vet att det framkommit sådana idéer, sade Daniel Liljenberg, politiskt sakkunnig på finansdepartementet, nyligen i en intervju i Hem & Hyra. Men det är inget regeringen planerar att införa.
Regeringens argument för att avdraget inte ska omfatta hyresrätter är, att precis som för hushållsarbete, så är skattelättnaden tänkt att för att underlätta för hushållen, och inte för fastighetsägare.
– En effekt av detta är att hyresrättsinnehavare inte kan få reduktionen men det beror på att de inte direkt betalar för underhåll eller reparationer i sin lägenhet, heter det på regeringens webbplats.