HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mia tog fajten mot dubbla p-avgifter – fick värden att backa

Huskvarna När hyresvärden dubblade parkeringsavgifterna protesterade Mia Rosell och hennes granne - och de fick gehör. Värden backade och tog bort hela höjningen igen.
Foto: Jenny Knutsson
Mia Rosell protesterade när det blev dyrare att parkera på Öxnehaga än i centrum.

Från fem kronor i timmen till tio. När kommunala Vätterhem tidigare i år höjde parkeringsavgifterna i sina tre stora bostadsområden Öxnehaga, Österängen och Råslätt var det många hyresgäster som reagerade. Bland annat Mia Rosell som bor på Öxnehaga.

— Folk ville ju inte komma hit och hälsa på. Det blev för dyrt, säger hon.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Den nya taxan innebar ett högre timpris än i de centrala delarna av Jönköping.

— Det tycker jag var orättvist.

Mia är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och många grannar vände sig till henne och klagade på höjningen. Då stämde hon och en granne träff med Vätterhem för att diskutera saken.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

— Vi trodde inte att det skulle påverka så många eftersom det mest är besökare som betalar per timme. Men vi omvärderade beslutet när vi fick reaktioner och backade efter några månader och sänkte avgiften igen. Det har ingen jättestor inverkan på våra totala intäkter från parkeringsavgifter, säger Tommy Johannesson, förvaltningschef på Vätterhem.

Sedan en tid tillbaka kostar det därför åter fem kronor i timmen att parkera i bostadsområdena för den som inte väljer att köpa en förmånligare biljett som gäller för en längre period, vilket många hyresgäster gör.

— Jag förstår så här i efterhand att det är klart att det var tufft att drabbas av en fördubbling, säger Tommy Johannesson.

Annons
Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Mia Rosell är nöjd med sänkningen men tycker fortfarande att prissättningen på parkeringsavgifter är orättvis.

— Om jag hälsar på min dotter i centrum så står jag gratis från lördag eftermiddag till måndag morgon. Men här kostar det lika mycket dygnet runt, säger hon.

Där är inte någon förändring aktuell i nuläget.

— I centrum är det kommunens mark. Vi har lite olika strategier, vi sätter de taxor som vi tycker är rimliga. På många ställen är det ont om parkeringsplatser och då måste vi ta lite betalt för att det inte ska bli alldeles fullt med bilar som bara står, säger Tommy Johannesson.

Däremot är andra förändringar på gång. Besöksparkering är till skillnad mot boendeparkering momsbelagd och Skattemyndigheten kräver att Vätterhem ska kunna visa vilka biljettköpare som bara är på besök.

— Många bostadsbolag hyr ut fasta platser och då är det inget problem. Men i och med att vi inte har separata besöksplatser utan att alla platser får användas av vem som helst som betalar, så måste vi ju hantera det på ett annat sätt. Det ställer krav på våra administrativa rutiner och vi kommer troligen att lösa det genom att man som boende får teckna ett abonnemang på parkering för att slippa betala moms.

Det kan alltså ändå bli aktuellt med en mindre höjning för de som betalar avgiften per timme.

Annons

Och om man inte är så digital och tycker att det är besvärligt med parkeringsappar och abonnemang?

— Då kan man kontakta oss så hjälper vill till, säger Tommy Johannesson.

Mia Rosell har själv bil, även om hon inte använder den så mycket.

Vårt bilåkande påverkar ju klimatet negativt, är det rätt att satsa på prissänkningar som underlättar för bilister då?

— Det är inte bra för klimatet att åka bil, men i dessa tider som råder just nu så är det ju i alla fall det främsta alternativet eftersom vi inte bör åka buss på grund av corona, säger Mia Rosell.

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.