Annons

Mikael fick hälsobesvär i lägenheten – mätning avslöjar kemiska skadeämnen i golvet

Stockholm Mikael Rydell hann knappt flytta in i lägenheten innan han började må dåligt. Rinnande ögon och problem med andningen tvingade honom att bo i sommarstugan i nästan ett år. Efter en kontroll av inomhusmiljön har golven i lägenheten bytts ut. Hyreshusets förvaltare hävdar att det inte varit problem i någon annan lägenhet.
Hyresgästen Mikael Rydell
Foto: Kenneth Samuelsson

Flytten till den nya lägenheten på Klippgatan på Södermalm i november 2022 blev inte som Mikael Rydell och hans fru hade tänkt sig.

– Nästan direkt efter inflytt började jag få klåda i ögonen och svårare att andas, jag kallar det att tungandas – luftvägarna är inte ok. Jag gick till läkare flera gånger och fick pencillin och ögondroppar men det hjälpte inte, säger han.

Han berättar att det inte gick längre i april 2023 och han och frun flyttade då ut till sommarstugan. Samtidigt ringde han Riksbyggen, hyresvärden Stiftelsen Magna Sunnerdahls förvaltare, i mars och berättade om besvären.

– När vi var i sommarstugan försvann alla besvär och när vi åkte tillbaka till lägenheten och sov några nätter i juli kom besvären tillbaka direkt, säger han.

Fick inte provsvaren

Han hävdar att förvaltaren lovade att återkomma och när det gått flera månader och han inte hörde något från förvaltaren ringde han tillbaka i juli.

– Förvaltaren lät överraskad när jag ringde och då förstod jag att de inte hade gjort något. Det gjorde mig besviken eftersom jag inte kunde bo i lägenheten. Efter det tog Riksbyggen tag i det och satte in mätutrustning i lägenheten och skickade proverna till Tyskland, säger han och tillägger att ett barnbarn sovit i lägenheten ibland och också fått så kraftiga besvär att hon fick söka vård.

Han berättar att han under hösten ringde till Riksbyggen för att få reda på resultatet av provsvaren. Enligt honom fick han svaret att de inte kommit – efter ett tag sade de att de inte lämnade ut rapporten.

– Det är dåligt att de håller inne med information –jag ville ju veta varför jag blev så dålig, säger han.

Anmälde till miljöförvaltningen

När de inte fick information från värden gjorde de en anmälan till miljöförvaltningen i Stockholm stad. Miljöförvaltningen kontaktade då värden och frågade vad de hade gjort sedan Mikael Rydells klagomål i mars 2023. Miljöförvaltningen bad också värden skicka in utredningar och mätprotokoll.

– Efter det kunde vi få ut rapporten från miljöförvaltningen. Men det dröjde till slutet på december innan vi fick reda på varför jag mådde dåligt i lägenheten. Först när miljöförvaltningen kopplades in blev det fart på värden, säger han.

Hem & Hyra har tagit del av rapporten som gjordes efter mätningen i lägenheten. Chefen för företaget som gjort rapporten vill inte svara på frågor, med hänvisning till att han har tystnadsplikt gentemot uppdragsgivaren.

Kemiska ämnen upptäcks

Men rapporten visar att det har uppmätts både mikrobiella och kemiska skadeämnen i lägenhetens golvkonstruktion i sovrummet vid mätningar den 10 oktober 2023. Det framgår också att parketten i sovrummet ligger på gammal matta som ligger på spackel eller betong.

Företaget som gjort rapporten rekommenderar åtgärder. ”Då analyser visar på förekomst av mikrobiella och kemiska skadeämnen så rekommenderar sanering av golvkonstruktionen i lägenheten”, står det i rapporten som också rekommenderar att golven i övriga rum också undersöks.

Det slutar med att hyresvärden i slutet på december beslutar att byta ut alla golv och lägga in golv som har inbyggd ventilation. Värden erbjöd en evakueringslägenhet, men Mikael Rydell, misstänkte att det kunde vara samma problem där och valde att bo kvar i sommarstugan.

Ämnena kan påverka inomhusmiljön

Mikael Rydell har bett miljöförvaltningen hjälpa honom att tolka mätresultatet i rapporten, men i ett mejl från miljöförvaltningen skriver de att det är svårt att kommentera testresultaten eftersom det inte finns några gränsvärden för ämnena som är kopplade till hälsoeffekter upplevda i bostäder.

I handlingarna från miljöförvaltningen framgår dock att hyresvärdens byggbolag som ska åtgärda lägenheten skriver att ”Man har uppmätt höga värden av ämnen som kan påverka inomhusmiljön”.

Miljöförvaltningens personal skriver i ett mejl till förvaltaren att man lagt golv på golv och att vissa uppmätta kemiska ämnen ligger över normalvärden. ”Golvbranschen anger att det är förenat med risker att lägga golv på golv och avråder från detta”.

Därför agerar miljöförvaltningen

Hem & Hyra har ställt frågor om innehållet i rapporten till Miriam Adolfsson, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm. Hon vill inte kommentera rapporten men berättar att de utifrån rapporten och underlag från fastighetsägaren bedömer att det finns risk för olägenhet för människors hälsa.

– Då driver vi det vidare tills vi får ett fackmannamässigt underlag från fastighetsägaren som visar att det inte längre föreligger olägenhet, säger hon.

Människor reagerar också olika när de utsätts för ämnen i inomhusmiljön.

– Jag har fått stora besvär i lägenheten medan min fru inte har fått några besvär alls, säger Mikael Rydell.

Kräver mer kompensation av värden

Nu ser han och sambon fram emot att flytta tillbaka till lägenheten i mars. Men han är rejält missnöjd med den kompensation som värden erbjudit dem. De har sluppit betala hyra för januari och februari 2024. Men Mikael Rydell vill ha ersättning för att de har tvingats bo i sommarstugan sedan april förra året – en merkostnad på 9 000 kronor i månaden enligt honom.

– Jag har krävt 70 procent av de cirka 70 000 som vi betalat i hyra när vi inte kunnat bo där. Min sambo har inte haft besvär och varit i lägenheten ibland så därför begär vi bara 70 procent. Jag har kontakt med Hyresgästföreningen för att få hjälp med hyreskompensation, säger han.

Hem & Hyra har bett om en telefonintervju med Karin Kihlert, förvaltare på Riksbyggen som förvaltar husen åt stiftelsen, men hon har avböjt och valt att besvara frågor via mejl.

Hyresgästen säger att han kontaktade er första gången förra våren och lägenheten är åtgärdad inom kort, cirka ett år efter felanmälan. Varför har det tagit så lång tid?

”Vi har från första kontakten med information om att hyresgästen haft besvär inte fått riktigt återkoppling om problemen kvarstod eller ej men vi har sedan vi fått information om att de kvarstod provat flertalet åtgärder såsom luftrenare och ozonrenare. För att se om dessa ger effekt eller inte måste man ge det lite tid. Vi har under hela tiden haft en dialog med hyresgästen”, skriver hon i mejlet och fortsätter.

”Då besvären kvarstod har provtagningar gjorts. Dessa prov skickades till Tyskland för analys där vi fått vänta på provsvar. När utlåtandet kom att det fanns misstanke om att besvären kunde vara relaterade till sovrum/hall har vi bytt ut samtliga golv i hela lägenheten till nya parkettgolv. Detta efter att vi allt tidigare material tagits bort, ett ventilerat golv om 8 mm lagts – och sedan parkett ovanpå det”.

Hyresgästen hävdar bland annat att du sagt att du skulle höra av dig efter hans samtal i mars 2023 men inte gjort det, kan du kommentera det? 

”Vi har via entreprenörer arbetat med ärenden åt hyresgästen”

Sedan undrar jag varför ni inte gav rapporten till honom när han efterfrågade den utan att han fick den via miljöförvaltningen?

”Då hyresgästen gjort en anmälan till Miljöförvaltningen har Riksbyggen skickat bl a denna rapport till dem. Vi har informerat hyresgästen att hen är välkommen att vända sig till Miljöförvaltningen.”

Han har fått två månaders hyreskompensation men vill ha kompensation sedan april 2023 då han menar att han haft kostnader för dubbla boenden, vad är er inställning till det?

”Vi har gett hyresreduktion för januari och februari då det var den period där samtliga golv i hela lägenheten byttes ut. Eftersom hyresgästen informerat oss att hen inte hade några problem att bo på sitt landställe och tackat nej till den erbjudna evakueringslägenheten har inte ytterligare hyresreducering varit aktuellt. Under renoveringstiden av golven har en flyttfirma packat ner hela bohaget och magasinerat och packat upp. Då hyresgästen själv valt att inte vara på plats vid uppackande har vi förstått att vissa saker hamnat fel i lägenheten.”

Har det varit liknande problem i fler lägenheter i huset?

”Nej, inga som helst problem i de andra 115 lägenheterna. Det har det heller inte varit sedan jag förvaltat fastigheten sedan år 2000.”


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.