Annons

Miljonärer tog över hyreshus för fattiga – jagas av skattmasen

Nyheter Billigt boende för fattiga pensionärer. Det var tanken. Men nästan bara människor med mycket pengar bor i huset. Och de betalar vrakhyror för en attraktiv adress mitt i Stockholm. Nu har Skatteverket fått nog av myglet. Det här är första delen i Hem & Hyras granskning av välgörenhetsföreningen som slutade med välgörenhet
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson
Huset styrs av regler som få lever upp till.

Märkliga byten. Olovliga andrahandsuthyrningar. Människor som aldrig är där eftersom de lever utomlands. Äldre som skrivit sina barn på lägenheten, med hopp om att det begärliga boendet ska gå i arv. Anonyma hotbrev med anklagelser om fiffel, båg och korruption. Och alldeles för många som tjänar alldeles för mycket, de borde helt enkelt inte få bo här.

Så ser dagsläget ut för välgörenheten på Welanders väg 7, enligt Hem & Hyras granskning. Boende vi pratat med, de ansvariga som sköter huset, före detta ansvariga, Skatteverket – alla bekräftar det. Det är en berättelse marinerad i den girighet och egoism som frodas när en storstad plågas svårt av bostadsbrist. Människor är beredda att tänja stort på moralen för ett stekhett förstahandskontrakt inne i stan. För lyckochansen att få hyra 70 kvadratmeter – för 4 500 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men så har det inte alltid varit. Från början skulle den stora gula kåken på Kungsholmen ge tak över huvudet åt de som lite och inget har.

Ettor för 2 300 kr

Huset ligger granne med Sankt Göransparken, ett stenkast från Fridhemsplan som är en central knutpunkt i huvudstaden. Det invigdes 1935, i regi av föreningen S:t Göransgården som grundades med ett allmännyttigt syfte. Tiden var tärd av depression, arbetslöshet och bostadsnöd. De 79 lägenheterna öronmärktes enkom åt ekonomiskt behövande. Helst pensionärer som bor i den lokala kyrkliga församlingen.

Därför är hyrorna låga. Väldigt låga. Förutom ovan nämnda tvåa för fyndpris, kostar en etta på 31 kvadrat så lite som 2 300 kronor. Tvåorna går på cirka 4 000 kronor – om vitvaror och målarfärg fräschats upp nyligen. Annars blir det inte mer än mellan 2 700 och 3 300 kronor för 40 till 50 kvadratmeter med 1970-talsstandard. Det är ett extremt kap för en hyresrätt innanför Stockholms tullar.

Läs ocksåStriden om vrakhyrorna: "Korruptionen har pågått i åratal"
”Det är vänskapskorruption”

Enligt föreningens regler får du högst tjäna cirka 190 000 kronor per år för att få flytta in. Det är ungefär 16 000 kronor i månaden. Före skatt.

– Det är oerhört förmånliga hyror och ytterst blygsamma höjningar genom åren. När jag flyttade in 1993 efter en skilsmässa kostade min etta 1 000 kronor i månaden. Sedan att det nu bor folk med pengar här… De får vara hur rika de vill, jag unnar dem varje krona. Men det är vänskapskorruption att de hamnat här, säger den pensionerade servitören Hans Johann Offenböck, 75.

Man ser långt uppifrån läget på Stadshagsberget.

Medelåldern i huset är hög, precis som den ska vara, och många har också levt här i åratal. Man känner varandra och stämningen har genom historien varit god. Något som ändrats de senaste åren, allt eftersom striden inom föreningen hårdnat. Nervositeten och konflikterna i trapphuset har ökat. Rykten eskalerar. Det finns en rädsla för att krafter inom huset ska driva på mot konkurs, och påföljande ombildning till bostadsrätt.

Alla kan gå med

Vem som helst kan gå med i föreningen S:t Göransgården. När lägenheter blir lediga fördelas de av styrelsen efter medlemslistan. Första prio: fattigpensionärer på Kungsholmen. Hittar man inga lokala behövande går man vidare i förteckningen och letar äldre med lövtunn plånbok i resten av staden. Så ska det gå till enligt stadgarna.

Men problemet blir när föreningen inte har några fattiga medlemmar på sin lista. Vilket har varit ett dilemma som återkommit ofta de senaste decennierna. Hem & Hyras undersökning visar att en majoritet av de som är folkbokförda på Welanders väg 7, har helt vanliga inkomster. Många betydligt högre än så. Plus sjusiffriga belopp på banken.

Miljonär mellanlandar på väg till brf

Ett exempel: föreningens egen före detta revisor. När den då 62-årige mannen flyttade in 2015 så deklarerade han för en bra bit över tre miljoner kronor. Året efter tjänade han 2,4 miljoner. Förstahandsboendet i ett hus för behövande var dock bara en mellanlandning mellan bostadsrätter. I februari i år flyttade revisorn och hans hustru, även hon med hög inkomst, till en nyinköpt lägenhet på Södermalm. Paret, som driver flertalet aktiebolag ihop, har avböjt att kommentera sin bostadskarriär.

Annons

Även om revisorn som är miljonär är det mest flagranta exemplet, kan listan göras lång. En 36-årig kvinna fick en lägenhet 2006. Då hade hon en årslön på över 500 000 kronor. Hennes senaste inkomstdeklaration var även den på över en halv miljon. Och en man som flyttade in 2008 tjänade då närmare 700 000 kronor per år. Mannen, idag 75 år, har numera en årsinkomst på 400 000 kronor.

Styrelseproffs: ”Det finns inga fattiga”

– Anledningen till att det man inte gett några lägenheter till fattiga pensionärer på Kungsholmen är att det inte funnits några fattiga pensionärer på Kungsholmen. Du får gå tillbaka 30 år om du ska hitta att fördelningen skett korrekt, säger Leif Burman.

Han är pensionerad chef på bostadsföreningen SKB och satt i styrelsen för S:t Göransgården mellan 2008 och 2019. Fram till och med 2016 var han ordförande, alltså högsta hönset för att välja ut och granska ansökningar, även om han själv aldrig bott här. Burman är krass: ”Det har alltid varit svårt att hitta äldre behövande.”

Läs ocksåRika flyttar in i hus för fattiga
Skatteverket: ”Vad sysslar ni med?”

Av de åtta som flyttat in sedan januari 2019, är det fem stycken som har för mycket pengar. Det är människor med för hög månadsinkomst samt miljoner på banken. En kvinna har ett kapital på över två miljoner kronor, en annan sålde en bostadsrätt samma år för nästan tre miljoner kronor. Och en man som sålde en fastighet 2018 för 2,5 miljoner kronor fick en plats i styrelsen samtidigt som han flyttade in i sin hyresrätt förra året. Hans flickvän, som har en egen lägenhet i huset, satt då i valberedningen.

Nu har Skatteverket slutligen fått upp vittringen för att S:t Göransgården har orimligt låga hyror och få nödställda. Enligt myndigheten är det högst 30 procent av de boende som är behövande, enligt deras gräns på 190 000 kronor i årsinkomst. Hela 70 procent klarar alltså inte kraven. Och då har Skatteverket inte ens granskat sparade förmögenheter.

Huset har små allmänna sociala utrymmen.

Det här är inte längre en ideell förening med allmännyttiga ändamål, slår Skatteverket fast, så här ska det inte finnas några skattelättnader. De vill ha mer pengar per år, motsvarande skatt på inkomst från normala hyror. S:t Göransgården har överklagat. Först sa man att det visst är behövande som bor här. Sedan när man insåg att det försvaret läcker som ett såll hävdade man att myndigheten överskattar värdet på lägenheterna. Standarden är relativt låg.

Stenhård skattesmäll

Skatteverkets beslut har inte vunnit laga kraft. Men underkänns överklagan innebär det ett hårt slag för föreningen, med åtskilliga hundratusen extra i skatt per år. Som inte täcks av de låga hyror som rullar in.

Hem & Hyra har upprepade gånger pratat med det verkställande utskottet i S:t Göransgårdens sittande styrelse. Även flera tidigare styrelsemedlemmar. Alla är högst medvetna om problematiken med Skatteverket och bristen på behövande. Nu ska det här skärpas till, skutan ska ändra riktning och återigen fiska upp fattiga i nöd: ”Det gäller bara för oss att komma igång, vi har fullt upp”.

Om några miljonärer slunkit in under de senaste 12 månaderna är det enbart på grund av bristande rutiner. En hemlig plan att driva föreningen i konkurs, och på så sätt kunna omvandla till bostadsrättsförening, förnekas skarpt av styrelsen. Trots illavarslande snack som sprids i korridorerna.

Man byggde 163 lägenheter: ettor på 12 kvadrat. Men 1975 blev det 79 stycken ettor, tvåor och treor. Flest finns det av tvåorna på 40 kvadrat.

Allt ansvar skyfflas bakåt i tiden på tidigare förtroendevalda. Man har förr hanterat regelverket slappt. Vissa kan kanske ha ägnat sig åt viss vänskapskorruption. Det mesta härstammar från en numera avliden ordförande som satt på posten i totalt 26 år. Då gick man på vänskap, kompisar och bekantas bekanta serverades förstahandskontrakt. Om än med visst socialt patos i bakhuvudet.

Annons

Och folk som bor här – de bor här. Besittningsskyddet är starkt. Föreningen har till exempel förlorat i Hyresnämnden när man försökt bevisa att människor använder de vrakbilliga lägenheterna för att tjäna stort på andrahandsuthyrning, medan de själva har annat tak över huvudena.

Måste höja hyrorna

– Vi har pratat med jurister för att se vad vi kan göra åt det. Vi har också sett att folk hyr ut till inneboende. I en annons stod det ”ett rum, del i kök och badrum, 4 300 kronor i månaden”. Det är mer än hela hyran, säger Eva Naumburg.

Den här styrelsen arbetar annorlunda, förklarar de. Tydliga riktlinjer har författats, alla som ställer sig i kö får ett brev där de hårda reglerna spaltas upp, och man ska försöka gå till botten med vilka som faktiskt lever i huset. Och inte bara är skrivna här. På sikt ska man smårenovera för att kunna höja hyrorna utan att chocka det fåtal mindre bemedlade som trots allt bor här. Hyrorna måste upp till mellan dagens låga nivå och Skatteverkets krav på normalläge.

S:t Göransgården har kallats för ”Kungsholmens Akropolis”.
Kafébiträde fick kontrakt av kund

Styrelsens medlemmar har själva glidit in på diffusa grunder. Eva Naumburg, som suttit på olika positioner i S:t Göransgårdens styrelse i åtta år, beskriver hur det gick till förr i tiden. Året var 2004, hon var 47 år, och drog in mer än dubbelt så mycket för att räknas som en behövande:

– Jag bytte etta med en ung tjej. Hon hade fått den via en kund på kaféet där hon jobbade, då kunden var god vän med ordförande och själv hade ett förstahandskontrakt här. Bytet godkändes av styrelsen och jag hade inte en aning om att jag fick bo här på felaktiga grunder. Jag har mått dåligt över att anklagas för det, säger Eva Naumburg, som senast inkomstdeklarerade för 660 000 kronor.

Tjänade 700 000 kr

Ordförande Dan Persson, pensionerad polis, klev upp från viceposten i november 2019. 69-åringen bor i en uppfräschad etta med nya vitvaror. Månadshyra: 2 700 kronor. Det har han gjort sedan 2015 efter att ha stått tre år i kö. Då var han fortfarande yrkesverksam, hade precis sålt en bostadsrätt, och tjänade 700 000 kronor per år. Numera stämplar han in på strax under en halv miljon kronor per år.

Persson säger att han körde med öppna kort, lämnade in sin cv och allt, men att kraven på låg inkomst och pensionär helt enkelt inte existerade för fem år sedan. Eller: existerade gjorde det. Stadgarna är oförändrade sedan 1930-talet. Men det var ingen som berättade om det för honom. Han var helt ovetande när han fick samtalet om en ledig lya.

– Ja, hur ska jag kunna svara på det, svarar ordförande Persson på frågan hur ordningen kunde vara så lös att han själv passerade nålsögat in genom den pampiga porten på Welanders väg 7.

Del 2: Striden om styrelsen

Det här är första delen i Hem & Hyras stora granskning av föreningen S:t Göransgården. I andra delen möter du oppositionen i huset: mannen som vill avsätta de förtroendevalda. Trots att han själv egentligen inte borde fått flytta in i budgetboendet. Läs del 2 här.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.