Annons

Miljoner satsas på ny värme

Östergötland Det är en av Platens största investeringar någonsin. Drygt 800 lägenheter i Gamla stan i Motala får fjärrvärme i stället för direktverkande el.
Foto: Jenny Knutsson
Ruth Gustafsson, i mitten, berättar för Mats Frid och Camilla Andersson på Platen att hon tycker det är bra att hyresvärden byter till fjärrvärme.

Hem & Hyra har undersökt hur kommunala hyresvärdar i västra Östergötland arbetar med att minska energiåtgången i sina hus. En av de större enskilda satsningarna står Bostadsstiftelsen Platen i Motala för.

Hela projektet, som även omfattar ny ventilation, pågår under fem år och beräknas kosta cirka 100 miljoner kronor.

Läs ocksåHalverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt”Bild från reningsverk och fjärrvärmeverk

– Det är en jätteinvestering, konstaterar Mats Frid, projektledare på Platen.

När Gamla stan byggdes i början av 1970-talet var elen billig. Nu ersätts elelementen med vattenburen fjärrvärme som kostar hälften så mycket. Det gör investeringen försvarbar, menar han.

I Ruth Gustafssons lägenhet är arbetet klart. Hon har vant sig vid att se vattenrören som nu går genom lägenheten. Framför allt hoppas hon få en lägre boendekostnad. Tidigare ingick elen i hyran. I och med konverteringen sänks hyran samtidigt som varje hyresgäst får teckna eget abonnemang för hushållsel.

Annons
Läs ocksåHyresgäster utan värme i nio dagar: "Grannen hade 10 grader i lägenheten"Niklas Ytterberg, Munkedal.

– Jag är ensam och gör inte av med så mycket, säger hon.

Som kompensation för olägenheterna under arbetet får hyresgästerna 25 procents rabatt på en månadshyra. Helt okej, tycker Ruth. Grannen Rolf Carlsson håller inte med, även om han tycker att åtgärderna i sig är bra.

– Det är lite snålt med tanke på vilken tid det tar, tycker han.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Madeleine Askelöf, samt träd.

Platen har anslutit sig till det så kallade Skåneinitiativet, med målet att minska energiåtgången med 20 procent mellan 2007 och 2016. Om man klarar det är för tidigt att säga, enligt Mats Frid.

Annons

En del värdar, som Vadstena Fastighets AB, har valt att inte sätta upp några fasta mål.

– Risken är att man blir så fixerad vid målet att man lägger ner för mycket pengar på att nå det och blir för nöjd när man är där. Vi jobbar med energifrågor varje dag i vardagen i stället, säger vd Lars Larenius.

Fakta: Så här gör hyresvärdarna

Hem & Hyras undersökning visar att alla kommunala hyresvärdar i västra Östergötland arbetar för att minska energiförbrukningen. Dessa värdar har satt upp mål för hur mycket som ska sparas:Bostadsbolaget i Mjölby: Följer Skåneinitiativet.Boxholmshus: Minskning med två procent till 2014 och åtta procent till 2020 från 2009 års nivå.Platen: Ja, se artikel intill.Stångåstaden: Minskning med 25 procent till år 2025. Satsar bland annat på solenergi.Dessa värdar har valt att inte sätta särskilda mål:Kindahus: Satsade hårt på 1990-talet, då elförbrukningen sänktes med 40 procent genom olika åtgärder. Har också sänkt effekten på elanläggningarna och satsar på fönsterbyten.VFAB: Se artikel intill.Ydrebostäder: Har gjort energi-analyser på samtliga bostäder.Ödeshögsbostäder: Genomför bland annat ett projekt där energiåtgången mäts separat i varje lägenhet. Detta reglerar värmen.

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Här blir det extra varmt i värmeböljan: ”Dyrt med AC”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.