Annons

Miljöpartiet vill sälja allmännytta – trots uselt väljarstöd

Stockholm Den grönblå alliansen driver på frågan om att sälja hyresrätter i Stockholm. Men det har de dåligt stöd för bland sina väljare. Det visar en ny undersökning från Sifo.
Foto: Karin Röse
Martin Hansson, Miljöpartiet, försvarar ombildningarna med att Stockholm ska vara en blandad stad.

Ombildning av allmännyttiga hyresrätter i Stockholms ytterområden fortsätter att vara en kontroversiell fråga. Och nu har det satts siffror på exakt hur kontroversiell den är i Miljöpartiets, Liberalernas, Kristdemokraternas, Moderaternas och Centerns egna led – de partier som genom koalition fått makt att driva reformen i Stockholm.

Frågor har ställts till 2000 av partiernas väljare av Sifo på uppdrag av Hyresgästföreningen region Stockholm. Resultatet får anses vara nedslående för partierna. I synnerhet Miljöpartiet. På frågan om vad deras väljare tycker om ombildning av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter svarade 82 procent ”Dåligt”. 13 procent tycker ”Bra”. Ännu sämre stöd får Miljöpartiet i frågan om vad väljarna tycker om att sälja ut allmännyttan till privata fastighetsägare. Där tycker enbart tre procent att det är en bra idé, 91 procent svarar ”dåligt”. Övervägande stöd ger bara Moderaternas och Kristdemokraternas väljare. Bland både Liberalernas och Centerpartiets väljare säger en majoritet ”dåligt”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är inte förvånad, förslagen om utförsäljningar och ombildningar saknar ett brett folkligt stöd, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm och manar den politiska majoriteten att tänka om.

Annons

Sifoundersökningen visar även att väljarna har en övertro till hur stor allmännyttan verkligen är, både i ytterstaden och totalt. Moderata väljarna avviker mest från de korrekta siffrorna 23 (ytterstaden) respektive 17 procent (alla bostäder) och tror istället 43 procent respektive 31 procent.

– Jag tror det är en vanlig missuppfattning människor har. Allmännyttan i Stockholm har under lång tid styckvis sålts ut till privata aktörer, svarar Simon Safari i ett pressmeddelande.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Martin Hansson, Miljöpartiets talesperson i stadsbyggnadsfrågor, säger att det här är politiken som medlemmarna har fastslagit och att det är den politiken som ”vi har gått till val på”.

Annons

– Jag tror att anledningen till att många svarat att de är negativa till ombildningar är på grund av de massiva ombildningar som skedde under tidigt 2000-tal. Det är därför vi säkerställt att det inte kommer bli så nu, säger han.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Efter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusket Ombildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.